Maar liefst 13 projecten kunnen rekenen op steun van het Limburg Film Fonds dit voorjaar. Er werden 35 aanvragen ingediend en in totaal wordt er 168.425 toegekend. Maar liefst 4 lange projecten krijgen steun, waaronder de debuut speelfilm Pijn van talent Guido Coppis en de grote speelfilm De Man uit Rome van Jaap van Heusden.

Meer ontwikkeling

Net als in 2020 was er dit voorjaar weer een regeling waarmee makers een aanvraag konden doen voor ontwikkeling, onderzoek en experiment. Dit keer niet alleen voor lange fictie-producties, maar ook voor documentaires in ontwikkeling. In totaal worden 5 projecten ondersteund voor verdere ontwikkeling, waaronder een nieuwe documentaire van Ruud Lenssen, een docu over grenzen door Jotja Bessems en projecten van enkele nieuwkomers. Ook de komende jaren zullen ontwikkelbijdragen een grote rol spelen in het beleid van het Limburg Film Office, om zo Limburgse makers én verhalen tijd en ruimte te geven zichzelf naar een hoger niveau te tillen en de kans op doorstroming naar landelijke fondsen te vergroten.

Overdonderd en verheugd

De Adviescommissie Film bestaat sinds vorig jaar uit een poule van 11 personen die in wisselende samenstellingen de aanvragen beoordeelt. Dit voorjaar namen Hans de Wolf, Patricia Peters, Barbara Strating en Michel Rensen zitting in de commissie. Maandag 12 april jongstleden gingen zij ’s ochtends in gesprek met meer dan 20 aanvragers. In de middag bogen ze zich over de 35 ingediende aanvragen. De commissie liet weten overdonderd te zijn door het aantal aanvragen, de diverse, nieuwe groep aanvragers en kwaliteit. De commissie was verheugd makers terug te zien binnen de regelingen voor lange producties die ze enkele jaren geleden voor het eerst hadden leren kennen middels een (eerste) korte film. Door het beperkte budget dienden er scherpe keuzes te worden gemaakt en zijn helaas op dit moment projecten afgevallen, die idealiter wel reeds steun hadden kunnen ontvangen.

Je vindt alle toekenningen met korte omschrijvingen per project onder de afbeelding.

Toekenningen – Realisatie

De volgende projecten konden uiteindelijk rekenen op een toekenning vanuit de Adviescommissie in de realisatie-regelingen:

Realisering – Lang

 

A Skate of Mind
producent: Ruud Lenssen Documentaires
regisseur: Ruud Lenssen
logline: In de documentaire A Skate of Mind volgen we Candy Jacobs, die kampt met artrose en mentale struggles, op jacht naar een medaille op de Olympische Spelen van 2021.
Toegekend: €30.000

 

Pijn
producent: The Rogues
regisseur: Guido Coppis
logline: Mark lijdt aan een intense vorm van zelfhaat, die zich vertaalt in verwaarlozing, verkilling en destructief gedrag. Als hij Lisa ontmoet, ontstaat er een liefdevolle, maar bizarre band. Zijn gedrag bevrijdt haar van haar engelachtige juk, maar bovenal houdt haar gedrag Mark een spiegel voor. Dit zorgt ervoor dat hij zijn schild laat zakken, waarna hij eindelijk hulp begint toe te laten.
Toegekend: €40.000

 

De Man uit Rome
producent: IJswater Films – Marc Bary
regisseur: Jaap van Heusden
logline: De sceptische Italiaanse onderzoekspriester Filippo (37) komt in opdracht van het Vaticaan een wenend Mariabeeld onderzoeken en ontmaskeren in een Limburgs grensdorp waar vier jaar eerder een scholier zijn geweer leegschoot op de plaatselijke vmbo. Aangetrokken en ontregeld door de zwijgende Térèse (19) die de tranen ontdekte, raakt hij verwikkeld in het verdriet van het dorp en in een serie schijnbaar wonderbaarlijke gebeurtenissen die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuit halen.
Toegekend: €40.000

 

eXpeditie: De Paleotrilogie – Monsters, Schedels & Schelpen
producent: Mosasaurus Film Productions
regisseur: Robin Peeters
logline: Terwijl de wereld om ons heen complexer wordt, maken een jonge archeologe en een succesvolle YouTuber een reis door het verleden om het heden te begrijpen en de toekomst vorm te geven.
Toegekend: €10.000

Realisering – Kort

Le Trajet
producent: Reeled In
regisseur: Marie Lormeau
logline: Nathalie en haar dochter Julie vechten hun meningsverschillen uit en stellen zich mentaal bloot voor elkaar tijdens een hectische autorit.
Toegekend: €4.000

 

Mikey & Davey
producent: Lucid Pictures
regisseur: Laurens Lenssen
logline: Mikey en Davey zijn van plan een ondermijnende actie uit te voeren tegen het kapitalistisch systeem op de oude werkplek van Davey.
Toegekend: €11.000

 

AMY&MAY
producent: Volya Films
regisseur: Catherina Iosifidis
logline: De vriendschap tussen twee beste vriendinnen wordt getest wanneer ze tijdens het uitgaan twee jongens ontmoeten.
Toegekend: €8.000

 

Mural Houfsjtad
producent: Vis Film
regisseur: Tamino Parren
logline: Drie jonge lokale kunstenaars proberen kleur te geven aan het grijze imago van de stad Heerlen, maar hun stad lijkt ingekleurd te worden door internationale bekendheden die niet zo verbonden zijn met deze plek als zij.
Toegekend: €7.925

Toekenningen – Ontwikkeling, onderzoek en experiment

In de ontwikkel-regeling kunnen de volgende projecten rekenen op een toekenning:

Ontwikkeling – Lang 

 

Mijn Vader De Hasjkoning
producent: Ruud Lenssen Documentaires
regisseur: Ruud Lenssen
logline: Mijn vader De Hasjkoning is een driedelige documentaireserie over Will Falize die is gevormd door het criminele verleden van zijn vader, de in de jaren ’80 en ’90 beruchte hasjhandelaar Jan “de pinda” Falize. Door de rise and fall van de hasjkoning te reconstrueren en zijn vader te confronteren met diens keuzes, probeert Will te begrijpen wat het betekent om een goede vader te zijn.
Toegekend: €3.500

 

Hillroy
producent: Luciënne Venner
regisseur: Luciënne Venner
logline: Een pubermeisje volgt een mysterieuze jagersvrouw naar het beekdal in Hillroy. Terwijl bij haar de seksuele spanning oploopt ziet ze de vrouw de boshut van haar overleden moeder binnengaan. Ze komt erachter wie de vrouw werkelijk is wanneer ze zich mee laat nemen naar het jachtveld.
Toegekend: €3.500

 

Grenzen
producent: Jotja Bessems AV Producties
regisseur: Jotja Bessems
logline: Grenzen (werktitel) is een familieportret in een veranderend grenslandschap. Een onverstoorbare activist in maatpak probeert de barrières in zijn omgeving te doorbreken, om in het reine te komen met zijn familiegeschiedenis. Grenzen is een film over cultuur en identiteit, over fysieke grenzen en innerlijke obstakels.
Toegekend: €3.500

 

Tweedehands Leven
producent: Nicole Jachmann
regisseur: Nicole Jachmann
logline: Een jonge vrouw neemt beetje bij beetje de gedaante van haar overleden moeder aan om eindelijk de goedkeuring van haar licht dementerende vader te krijgen.
Toegekend: €3.500

 

Gemas Cubiertas
producent: Perla Vita Beerens
regisseur: Perla Vita Beerens
logline: Gemas Cubiertas is een verhaal over de 50-jarige Mía Garcia Acosta, woonachtig in Maastricht samen met haar lieftallige 14-jarige dochter Eva. Als Mía plotseling de zorg moet dragen voor haar Argentijnse moeder, Lourdes, komt er een onverwerkt trauma naar boven. Drie generatie vrouwen, in één huis, allen op zoek naar een andere vorm van liefde en bevestiging.
Toegekend: €3.500

Ook indienen?

De volgende aanvraagronde bij het Limburg Film Fonds is in het najaar 2021. Via onze website en social media houden we je voortdurend op de hoogte van de vorderingen van deze en andere Limburgse projecten. Schrijf je zeker ook in voor onze nieuwsbrief!

MORE NEWS