Maar liefst 16 projecten kunnen rekenen op steun van het hernieuwde Limburg Film Fonds. Ook krijgen nog eens vier projecten de kans zich door te ontwikkelen in een Short Film Campus. Er werden 30 aanvragen ingediend met een totale waarde van 2,5 keer het budget dat het fonds dit jaar te besteden had. In totaal wordt er €168.000 geïnvesteerd in de regionale filmsector. De lange documentaire Missie Omgedraaid krijgt de grootste bijdrage van €50.000.

Ontwikkeling

Op veelvuldig verzoek van de filmsector introduceerde het Limburg Film Fonds in 2020 enkele nieuwe regelingen waarmee het mogelijk werd ook voor ontwikkeling, onderzoek en experiment aan te vragen. In totaal worden 9 projecten ondersteund voor verdere ontwikkeling, waaronder de feature films Heidense Goden van Maastrichtenaar Jochum ten Haaf, vooral bekend als acteur, en Toutes Directions van Noël Loozen. Ook een documentaire over Roda JC van Leon Verdonschot kan op steun rekenen in haar research-fase.

Verrast

De Adviescommissie Film bestaat sinds dit jaar uit een poule van 15 personen die in wisselende samenstellingen de aanvragen beoordeelt. Dit jaar namen Dany Delvoie, Ruud Lenssen, Willem Thijssen en Meike van Zandvoort zitting in de commissie. Maandag 21 september jongstleden gingen zij ’s ochtends in gesprek met meer dan 20 aanvragers. In de middag bogen ze zich over de 30 aanvragen. De commissie liet weten verrast te zijn door het aantal aanvragen en de diverse, nieuwe groep aanvragers. Door het beperkte budget dienden er scherpe keuzes te worden gemaakt.

Je vindt alle toekenningen met korte omschrijvingen per project onder de afbeelding.

Toekenningen – Realisatie

De volgende projecten konden uiteindelijk rekenen op een toekenning vanuit de Adviescommissie in de realisatie-regelingen:

Realisering – Lang

Missie Omgedraaid
producent: PEPECAM
regisseur: Gabrielle Provaas
logline: Helaas heeft de geliefde pastoor van Schimmert niet het eeuwig leven. Daarom zijn er twee jonge, Indonesische paters gearriveerd. Maar kunnen deze vreemdelingen zomaar het stokje overnemen en het Katholieke geloof nieuw leven inblazen?
Bijdrage: €50.000

Realisering – Kort

Sjeemte

producent: Rinkel Film Limburg
regisseur: Floris Ramaekers
logline: Een afspraak op het UWV in Maastricht loopt uit de hand als Candide (23) de baby van haar zus leent en vreemd genoeg doet alsof het haar eigen kind is.
Bijdrage: €11.500

Zwijg

producent: ALP
regisseur: Niels Bourgonje
logline: Nadat zijn vader onder raadselachtige omstandigheden zowel mentaal als fysiek snel achteruit is gegaan, brengt Jonas hem een bezoek in de donkere bossen. Jonas is geschokt als hij zijn vader ziet en naarmate de avond vordert, begint de situatie hem te beangstigen: de wonden op zijn vaders arm, de dichtgetimmerde schuur, de wanhopige pogingen van zijn vader om iets te zeggen…
Bijdrage: €11.500

Emma

producent: C-Amazing Films
regisseur: Nicole Jachmann
logline: Emma, een 6-jarig meisje, wil liefde kopen voor haar ouders die op het punt van scheiden staan. Ze denkt dat je liefde kan kopen van een prostituee en gaat op reis, op zoek naar een hoer.
Bijdrage: €11.500

Meten is Weten

producent: Elbe Stevens Films
regisseur: Servé Hermans
logline: Als de tevreden makelaar Koen (44) met zijn zoontje bij de huisarts komt meet deze met zijn moderne apparatuur iets absoluut verontrustend: volgens de data is Koen niet gelukkig. Koen wordt een hightech-armband aangemeten die zijn gezondheid bijhoudt. Al snel verandert de armband in een obsessie voor Koen, met grote gevolgen voor diens leven …
Bijdrage: €10.000

Een Zee van Vlinders

producent: Richard Dols Films & Projects
regisseur: Richard Dols
logline: Aan de hand van het kunstproject Lepidoptarium kruipen we in de huid van autodidactisch kunstenaar Stefan Cools die werkt met het meconium van vlinders. Na een persoonlijke terugval en de daaropvolgende corona-crisis ontpopt hij zich nu tot een groots en inspirerend kunstenaar.
Bijdrage: €10.000

Zielbestuiver

producent: Topkapi Films BV
regisseur: Marit Weerheijm
logline: Wies (14) wil het klimaat redden, maar haar menselijke verlangen staat haar in de weg.
Bijdrage: €6.500

Realisering – Limburg Doc

In samenwerking met omroep L1 werd een speciale Limburg Doc-regeling gelanceerd. Er werd gezocht naar documentaire-projecten met een link naar de huidige tijd. De films moeten op 1 april 2021 af zijn en gaan in première op L1. De volgende drie projecten krijgen een toekenning:

De Tacet van de Blaasmuziek

producent: Math Nilwik BV
regisseur: Math Nilwik
logline: Overleeft de Limburgse Blaasmuziek de Coronacrisis?
Bijdrage: €10.000

Foreign Bloom

producent: Samski Productions
regisseur: Jessica Kulka
logline: Een muzikanten-duo, op zoek naar een succesvolle start van hun carrière, na het uitbreken van een wereldwijde pandemie.
Bijdrage: €10.000

Limbo in Limbo

producent: Wanderer Productions
regisseur: Yvonne Nouwen
logline: Soms is bij je ouders intrekken niet zo comfortabel. Vooral als je 36 bent, werkloos en worstelt met de Corona- én Midlifecrisis. Limbo in Limbo neemt je mee op de eindeloze stroom van gedachten van een overdenker, die tijd als haar grootste vijand ziet en soelaas vindt in de belofte van de dood. Een eerlijk zelfportret van een self-critic pur sang.
Bijdrage: €10.000

Toekenningen – Ontwikkeling, onderzoek en experiment

In de ontwikkel-regelingen en incubator-regeling kunnen de volgende projecten rekenen op een toekenning:

Ontwikkeling – Lang (fictie)

Heidense Goden

scenarist: Jochum ten Haaf
logline: Als de bevrijding lonkt en de Duitse soldaten die in haar dorp gestationeerd waren plots verdwenen zijn zet de onstuimige Marlène, die een relatie met een van die Duitse soldaten had, zich schrap voor de vergelding van haar op wraak beluste dorpsgenoten …
Bijdrage: €5.000

Toutes Directions

scenarist: Noël Loozen
logline: Wanneer de aftakelende 73-jarige chauffeur voor senioren, slecht ter been, zijn vrouw en kort daarop al zijn vaste passagiers in zijn busje naar het hiernamaals ziet vertrekken, besluit hij zijn gebruikelijke rondgang in het Zuid-Limburgse gehucht te doorbreken en in zijn versleten bus de afslag ‘Toutes Directions’ te nemen. Zo begint hij met de as van zijn vrouw op schoot aan zijn laatste tour.
Bijdrage: €5.000

De Straatvlinder van Sittard

scenarist: Roos Voorhorst
logline: De rebelse tiener Juul wil zich vrijvechten uit haar kleindenkende gezin. Als ze zich probeert te schikken naar hun regels, komt ze erachter dat ze een tevergeefs gevecht tegen haar lot aan het voeren is.
Bijdrage: €5.000

Ooit toen ik ouder was

scenarist: Bodil Mattheeuwsen i.s.m. Vincent Konings en Bas Geelen
logline: Tijdens de zomervakantie van 1993 komen twee beste vrienden voor het laatst samen voordat ze aan de middelbare school beginnen. In hun zoektocht naar vrijheid en avontuur stuitten de jongens op een verlaten grot die hun vriendschap en leven voorgoed zal veranderen.
Bijdrage: €4.000

Ontwikkeling – Kort

Enkele ingediende korte filmprojecten is aangeboden deel te nemen aan een meerdaagse Short Film Campus tijdens het Limburg Film Festival 2021. Het betreft: De Integratiebaas (Laura Huygen, Moos Pozzo), Sporen (Tommie Geraedts).

Incubator-regeling

Roda JC

producent: Elbe Stevens Films
regisseur: Leon Verdonschot
project: De eerste fase van de research voor een documentairefilm over de Limburgse voetbalclub Roda JC.
Bijdrage: €2.000

IDENTITIES

producent: Stichting Take Twee
regisseur: Rick Alberigs en Eric Meyer
project: een tentoonstelling met video-installaties met als centrale thema identiteit.
Bijdrage: €2.000

Volgende aanvraagronde

De volgende aanvraagronde bij het Limburg Film Fonds is in het voorjaar 2021. Via onze website en social media houden we je voortdurend op de hoogte van de vorderingen van deze en andere Limburgse projecten.

MORE NEWS