Acht projecten kunnen rekenen op steun van het Limburg Film Fonds dit najaar. Er werden 14 aanvragen ingediend. Vier lange projecten krijgen ontwikkelingssteun, waaronder Moojertaol van Rinkel Film, de lange uitwerking van hun korte film Sjeemte. Ook de Limburgse regisseur Jeroen Mourmans mag aan de slag met de ontwikkeling van zijn eerste lange project. En dan zijn er nog drie gehonoreerde LimburgDocs.

Ontwikkeling hoog in het vaandel

Dit najaar konden makers indienen voor de regelingen realisatie kort, ontwikkeling lang en LimburgDoc, een samenwerking met L1.

In totaal worden vier projecten ondersteund voor verdere ontwikkeling, waaronder dus een lang project van bekende Jeroen Mourmans, Moojertaol van Rinkel Film, The Orange Trail van Chris de Krijger en Sven Peetoom en Het Monster van Beesel van Suzanne Raes. Ook de komende jaren zullen ontwikkelingsbijdragen een grote rol spelen in het beleid van het Limburg Film Office, om zo (Limburgse) makers én verhalen tijd en ruimte te geven zichzelf naar een hoger niveau te tillen en de kans op doorstroming naar landelijke fondsen te vergroten. Binnen de korte realisatieregeling krijgt het project Nu is alles leeg van Jet Kragt een toekenning.

Een fijn weerzien

De Adviescommissie Film bestaat sinds vorig jaar uit een poule van 11 personen die in wisselende samenstellingen de aanvragen beoordeelt. Dit najaar namen Veerle Cima, Jonathan Wanders en Richard Dols zitting in de commissie. Maandag 4 oktober jongstleden gingen zij ’s ochtends in gesprek met meer dan 10 aanvragers. In de middag bogen ze zich over de 14 ingediende aanvragen. De commissie liet weten overdonderd te zijn door de kwaliteit van de aanvragen en was verheugd makers terug te zien binnen de regelingen voor lange producties die ze enkele jaren geleden voor het eerst hadden leren kennen middels een (eerste) korte film.

Je vindt alle toekenningen met korte omschrijvingen per project onder de afbeelding.

Toekenningen – Realisatie

De volgende projecten konden uiteindelijk rekenen op een toekenning vanuit de Adviescommissie in de realisatie-regelingen:

Realisering – Kort

Nu is alles leeg
Producent: Serge Janssen
Regisseur: Jet Kragt
Logline: Na het baren van haar doodgeboren baby, vlucht Saar in dat wat haar toekomst had kunnen zijn. Als de veilige waan wordt ingehaald door de harde werkelijkheid lijkt deze ondraaglijk.
Toegekend bedrag: €6.000

LimburgDoc

De Beweging van Limburg
Producent: SALLY Dansgezelschap Maastricht
Regisseur: n.t.b.
Logline: Met het project de Beweging van Limburg creëren we een nieuw perspectief op Limburg. We willen Limburg in al haar facetten laten zien, onze inwoners die door middel van dans en beweging duidelijk maken wat Limburg voor hen betekent, wie ze als Limburger zijn, wat ze voelen, waar ze van dromen en waar ze voor staan. Een dans-documentaire over de beweging van Limburg, hoe Limburg in beweging is, hoe we ons maatschappelijk bewegen en vooral belangrijk waar we samen naartoe bewegen.
Toegekend bedrag: 10.000

Nooit Meer Samen
Producent: 100% Niki
Regisseur: Oscar Keulen
Logline: Een indringend familieportret van een gezin dat hun vader en man verloor door onopgeloste moord in de kelder van hun eigen huis.
Toegekend bedrag: 10.000

Liefde in Procedure
Producent: Moos Pozzo
Regisseur: Moos Pozzo & Laura Huygen
Logline: Kelly en Fams (beiden 21) hebben een LAT-relatie. In de documentaire volgen we hun relatie en zoektocht naar onafhankelijkheid, tegen de achtergrond van de onvoorspelbare asielprocedure van Fams. Hoe gaan Kelly en Fams afzonderlijk en samen om met de onmacht en onzekerheid die zo’n procedure met zich meebrengt? Kent hun liefde ook grenzen?
Toegekend bedrag: 10.000

Toekenningen – Ontwikkeling, onderzoek en experiment

In de ontwikkel-regeling kunnen de volgende projecten rekenen op een toekenning:

Ontwikkeling – Lang

Moojertaol
Producent: Rinkel Film
Regisseur: Floris Ramaekers
Logline: De levens van een groepje laaggeletterden komt op z’n kop te staan als ze onder het mom van een boekenclub eindelijk leren lezen en schrijven.
Toegekend: €3.500

Monster van Beesel – Geluif in het gooje
Producent: Docmakers
Regisseur: Suzanne Raes
Logline: Het kleine dorp Beesel maakt zich op voor de organisatie van het zevenjaarlijkse openluchtspektakel Draaksteken, editie 2023. Maar wat is toch het gevecht dat Beesel in deze tijd bezig houdt? Hoe blijft zo’n traditie levend en relevant?
Toegekend: €3.500

Bakermat Boogies 04/05
Producent: –
Regisseur: Jeroen Mourmans
Logline: In het najaar van 2004 is Naomi weliswaar het stilste meisje van de derde klas, maar stiekem droomt ze groots over een carrière als actrice. Als ze daarom haar zaterdag inlevert om voor het eerst in haar leven auditie te doen voor het jaarlijkse schooltoneelstuk, wordt ze samengebracht met een zeventienjarig tienermodel, een wanhopige oud-leerling en een brugklasser die een schorsing probeert te ontlopen. Ze zijn vreemden voor elkaar en de verschillen lijken enorm, maar toch moeten ze de confrontatie aangaan met elkaar, zichzelf en een bizar intense regisseur.
Toegekend: €3.500


The Orange Trail
Producent: –
Regisseur: Chris de Krijger & Sven Peetoom
Logline: De Indonesische Devi (21) ontmoet op haar reis over de Orange Trail in backpackers-mekka Nederland de boer Herman (51), waarna een onmogelijke liefde opbloeit.
Toegekend: €3.500

Pilot-regelingen

Naar wens van de sector (zie Notitie Film in Limburg) zijn we tevens met diverse partners een pilot-regeling gestart. Het betreft de volgende invalshoeken:

  • Pilot: sector-ontwikkeling – ondersteuning productiehuizen

Binnen deze regeling wordt ondersteuning geboden aan het opleiden van producenten en line-producers, disciplines waar Limburg grote behoefte aan heeft.

  • Pilot: ontwikkeling – project package development

Binnen deze regeling wordt ondersteuning geboden aan het ontwikkelen van een package aan projecten vanuit een samenwerkingsverband van producenten.

Geselecteerde projecten en makers worden in het eerste kwartaal van 2022 bekend gemaakt.

Ook indienen?

De volgende aanvraagronde bij het Limburg Film Fonds is in het voorjaar van 2022. Via onze website en social media houden we je voortdurend op de hoogte van de vorderingen van deze en andere Limburgse projecten. Schrijf je zeker ook in voor onze nieuwsbrief!

MORE NEWS