Hoe vergaat het filmmakers gerelateerd aan het Limburg Film Fonds? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office iedere maand naar een actueel project. Dit keer vertelt regisseur Catherina Iosifidis over haar korte film AMY&MAY, die op 26 september in de Limburgse filmhuizen te zien zal zijn tijdens De Avond van de Limburgse Korte Film. AMY&MAY kwam echter al in 2022 uit en dus licht Catherina in de blog de distributiefase van het project uit.

Welke weg heeft AMY&MAY afgelegd sinds release in 2022?

“Nadat de film is afgerond hebben we de film naar filmfestivals gestuurd, zowel nationaal als internationaal. We hebben met name gefocust op jeugdfilmfestivals, omdat jongvolwassenen echt de doelgroep zijn van de film. De film is vorig jaar in première gegaan op het Fest New Directors New Films Festival in Portugal. Daarna volgde de Nederlandse première op het Nederlands Film Festival. De film draaide ook tijdens Euregion Film Forum, Filmfestival Tegenstroom, Rotterdams Opendoek, Zuidelijk Film Festival, Zinegoak in Spanje en volgende maand bij Cut to: Gent. Daarnaast is de film ook uitgezonden op tv tijdens de Maand van de Limburgse Film en zal de film ook te zien zijn tijdens de Avond van de Limburgse Korte Film. Het is tof om te zien dat de film veel plekken bereikt heeft. Je hoopt als maker natuurlijk dat de film zoveel mogelijk gezien wordt.”

Hoe waren de reacties op de plekken waar de film gedraaid heeft?

Heel positief. Ik ben zelf niet bij alle screenings geweest, maar van wat ik meekrijg maakt de film indruk bij mensen en leven ze mee met het hoofdpersonage. Voor sommige mensen is de film ook te subtiel, dus het is interessant om de vele interpretaties te horen. Daar leer ik weer veel van!”

Heb je nog verdere plannen voor AMY&MAY?

Na de festivalrun komt de film op een VOD platform. We wachten nog op enkele festivaluitslagen, dus hopelijk komen er nog wat festivals bij.”

Zou je een volgende keer dingen anders doen qua distributie?

Ik denk dat per project de distributie en festivalkeuzes verschillend moet zijn. Ik heb door AMY&MAY al enige ervaring gehad met jeugdfilmfestivals, dus die ervaring heb ik zeker meegenomen bij mijn tweede korte film. Ik zou altijd de focus leggen op festivals die het beste bij jou film passen. Bij sommige gerenommeerde festivals heb je nou eenmaal te maken met concurrentie en is het niet altijd slim om in te dienen. Daarentegen zou ik ook niet meer bij festivals met een lage fee indienen. Ik kijk nu wel goed naar of het festival het waard is, wat het te bieden heeft en of mijn film echt een match is.”

Kun je al iets zeggen over je volgende project?

“Ik ben nog erg in de brainstormfase voor volgende ideeën, dus helaas kan ik nog niet veel zeggen! Daarnaast werk ik ook als regisseur voor commerciële projecten en videoclips.”MORE NEWS