Hoe vergaat het filmmakers gerelateerd aan het Limburg Film Fonds? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten. Deze keer vertelt producent Charlotte Driessen over het project Op Verzoek van regisseur Myrte van der Molen. Dit is een kort, experimenteel drama over Maya, een 11-jarig meisje dat vanwege haar autisme niet wordt begrepen. Als ze door haar omgeving in een sociaal wenselijk keurslijf wordt geperst, lijkt ze zichzelf kwijt te raken.
Wanneer ontstond het verhaal?
“In maart 2021 benaderde Myrte mij met een eerste versie van het scenario. Het was nog een hele ruwe versie, maar het idee greep me aan en met Myrte zelf voelde ik ook direct een klik. Het oorspronkelijke idee was erg persoonlijk en was gebaseerd op Myrte’s eigen ervaringen. Daardoor was er direct al een duidelijke noodzaak om dit verhaal te vertellen. We zijn vervolgens aan de slag te gaan om niet alleen het scenario verder te ontwikkelen, maar ook de hele stijl van Myrte als maker. Gaandeweg zijn we steeds meer tot de ontdekking gekomen hoe we Myrte’s handtekening onder deze film kunnen zetten. Het verhaal zelf is nog steeds erg belangrijk, maar dit komt nu nog meer tot z’n recht door de stijl van de film. We filmen alles volledig in een studio. Alles wat je vervolgens ziet of hoort in deze setting, heeft een functie. Heeft iets geen duidelijke functie, dan komt het niet in beeld. Met andere woorden: als een scène zich afspeelt in een klaslokaal, dan bouwen we dit in de studio, maar we zullen geen decor met onnodige attributen of decoratie namaken. Op die manier heeft de film ook iets theatraals. Daarnaast zijn er invloeden van Myrte’s werk als kunstenaar en wordt er met licht, geluid en een specifiek kleurenpallet gespeeld. Een ander bijzonder aspect van het filmen in een studio, is dat we op deze manier een volledig gecontroleerde omgeving hebben, zonder onnodige prikkels. Dit ligt dus volledig in lijn met de thematiek van het verhaal.”
Waar zijn jullie momenteel mee bezig in het project?
“Op dit moment hebben we de financiering voor de film helemaal rond. We hebben steun van het Nederlands Filmfonds, Limburg Filmfonds en Gemeente Rotterdam ontvangen. We zijn dan ook gestart met de pre-productie. Dat wil zeggen dat we onder andere de crew aan het verzamelen zijn, het castingproces in gang wordt gezet en de locatie gescout gaat worden. Naar alle waarschijnlijkheid zullen we de film in augustus van dit jaar gaan draaien.”
Kun je iets vertellen over de crew?
“We zijn op dit moment nog volop bezig met het verzamelen van de crew, maar we zoeken naar een goede mix tussen regionaal talent, vrouwelijke kracht en mensen met affiniteit voor de thematiek.”
Eerder werk van Myrte van der Molen dat ook van toepassing is op Op Verzoek.
Wat is de rol van Limburg?
“Als producent strijd ik al enige tijd voor meer waardering en mogelijkheden voor talent buiten de randstad. Toen ik tijdens en na mijn studie mensen kenbaar maakte dat ik graag in de filmindustrie wilde werken, was de unanieme reactie: ‘Als je het wil maken in de filmindustrie, moet je naar Amsterdam verhuizen’. Gelukkig ben ik hier vrij koppig in geweest en ben ik in het mooie zuiden gebleven. Langzaam begint dit voor mij zijn vruchten af te werpen en ik vind het dan ook erg belangrijk dat ik me blijf inzetten voor een gezond filmklimaat. Dat doe ik onder andere door zo veel mogelijk regionaal te werken en hopelijk kan ik daardoor steeds meer kansen bieden, iets wat ik zelf heb gemist. Deze film zullen we dan ook gaan draaien op een locatie in Limburg en we zullen dan ook lokaal gaan zoeken naar talentvolle cast en crew waar mogelijk. In 2022 heb ik voor een pilot van een webserie, welke ik samen met BNNVARA maakte, heel fijn samen gewerkt met een goede gaffer uit Limburg: Joeri Speetjens. Met Op Verzoek zullen we onze samenwerking voort zetten. Daarnaast zullen we in elk geval met Ivo Bemelmans en Sanne Puyk gaan werken. De rest van de crew wordt op dit moment bij elkaar gezocht.”
Kun je al iets zeggen over promotie en distributie?
“Zodra we de draaidagen vast hebben staan en de crew wat verder hebben vormgegeven, zullen we op social media (Instagram en Facebook) wat meer zichtbaarheid gaan creëren. Het account wat we hiervoor zullen gaan gebruiken is @opverzoek. Tot die tijd zullen we in elk geval via @harpy_films het een en ander delen. Daarnaast hopen wij de film dit jaar volledig af te kunnen ronden en dus in 2024 direct te starten met een, hopelijk vruchtbaar, festivalleven. Een voorpremière in Limburg staat hierbij zeker op de planning, maar verder willen we hoog schieten op de internationale festivals. Naast de filmfestivals, zijn we ook bezig met plannen voor vertoningen bij bijvoorbeeld galeries of kunsttentoonstellingen. Daarnaast zijn we van mening dat de film impact kan hebben wanneer het gaat om de algemene perceptie van psychische gezondheid en hoe men hiermee om gaat. Daarom willen we ook graag samenwerken met organisaties in de psychische gezondheidszorg en met scholen.
Al met al zijn we erg blij dat deze film gemaakt kan worden en dat we dit verhaal mogen delen. We kijken erg uit naar de productie van de film en naar alles wat er daarna mag komen.”