Hoe vergaat het filmmakers gerelateerd aan het Limburg Film Fonds? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Deze keer vertelt regisseur Chris de Krijger over The Orange Trail, waarin in een parallele werkelijkheid Nederland het backpackers-mekka van vaak jonge Aziatische en Afrikaanse reizigers is. In het achtergebleven Nederland reizen zij vaak een paar maanden rond om zichzelf te vinden.
Wanneer ontstond het idee voor de film?
“Na verschillende korte projecten samen te hebben gedaan wilden Sven (Peetoom, de tweede regisseur, red.) en ik graag aan een speelfilm gaan werken. In het voorjaar van 2021 zijn we een weekend in een huisje in Simpelveld gaan zitten om te ontdekken wat we graag wilden maken. We zijn veel gaan praten over onze fascinaties en hierdoor kwamen we er achter dat we allebei heel graag iets wilden doen met toerisme. We zijn beiden erg geïnteresseerd in reizen, maar zijn ons ook vaak bewust van de keerzijdes, zoals uitbuiting, ongelijkheid en het egocentrische aspect. We zijn begonnen met het schrijven van een plan, onder andere met de hulp van Limburg Film Fonds, over zogenaamd “burn-out toerisme”. Er is blijkbaar een hele industrie waarin mensen met een burn-out naar verre (vaak warme) oorden gaan in de hoop om van hun burn-out af te komen. We vinden dit fascinerend; mensen met welvaartskwalen die het zich financieel kunnen veroorloven om aan de andere kant van de wereld zo’n behandeling te kunnen ondergaan.”
Waar zitten jullie in het filmtraject?
“We zijn inmiddels 1,5 jaar verder en hebben inmiddels al vele routes bewandeld. Omdat we zo’n resort in Nederland willen laten zien zijn we veel locaties aan het scouten. Tegelijkertijd zijn we veel aan het schrijven, we hebben al wat synopsissen geschreven. Deze zomer hebben we samen met producent seriousFilm gewerkt aan een aanvraag voor ontwikkeling bij het Filmfonds.”
Wat is de rol van Limburg?
“We willen een groot, divers bos creëren. We zien het zo voor ons dat we verschillende interessante Nederlandse natuurgebieden aan elkaar smeden om zo een nieuwe, onbestaande plek te scheppen. Wij geloven dat Limburg hier een rol in kan spelen, omdat het natuur bezit die nergens anders in Nederland te vinden is.”
Ben je in valkuilen getrapt? En zo ja, leg uit.
“Omdat dit ons speelfilmdebuut is zien we het maken ervan soms als iets onmetelijks groots, iets waar je oneindig lang op moet herkauwen. Dat kan natuurlijk iets goeds en doordachts opleveren, maar er moet ook een moment komen dat er gewoon een concreet plan komt te liggen. Dat heeft dus even geduurd, maar inmiddels hebben we een plan waarvan ik denk dat het een hele goede basis heeft met veel potentie. Ook dachten we in het begin nog wel eens te groot en kwamen er scenes voorbij waar we nooit het budget voor zouden hebben; scènes met honderden mensen, grote gebouwen in the middle of nowhere etc. Maar daar moet je denk ik ook doorheen om uiteindelijk tot een realistisch plan te komen.”
Heb je al ideeën over de crew e.d.?
“Omdat we in 2024 willen draaien als alles volgens plan verloopt, is het nog een stadium te ver om hier iets over te kunnen zeggen.”
Heb je al zicht op toekomstige plannen voor de film?
“Het is even afwachten wat de call van het fonds gaat zijn. We geloven erg in het plan, dus we hopen dat de uitslag positief is. Zo niet, dan moeten we weer gaan kijken wat de vervolgstappen worden.”