Hoe vergaat het filmmakers gerelateerd aan het Limburg Film Fonds? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Deze keer vertelt regisseur Gabriëlle Provaas over de ontwikkeling van haar project Meneer Pastoor.

De genesis

“Toen de Katholieke kerk de afgelopen tijd herhaaldelijk in opspraak raakte, kreeg ik medelijden met pastoor Van Oss in mijn geboortedorp Schimmert. Een lieve man die eigenlijk alleen het goede uitdraagt. Hij is een luisterend oor voor mensen en heeft wel degelijk een functie in de gemeenschap. Ik wilde hem een jaar volgen langs alle kerkelijke feesten, maar ik twijfelde of het genoeg zou zijn voor een film. Bovendien is hij een bescheiden man en vreesde ik dat hij niet gefilmd wilde worden. Toen ik in November 2019 hoorde dat er twee jonge Indonesische paters in het dorp waren gearriveerd om hem te helpen en op termijn het stokje over te nemen, dacht ik: nu is het een verhaal. Gelukkig ging meneer pastoor snel akkoord.”

Waar in het traject ben je?

“De film is in post-productie, dus bijna klaar. Afgelopen week maakten we de surround-mix voor projectie in zalen en deden we kleurcorrectie. Op dit moment wordt nog aan de ondertiteling gewerkt.”

De rol van Limburg

“Tsja, het is natuurlijk een en al Katholiek Limburg. Met kapelletjes en wegkruizen, schutterijen en fanfares, communiefeesten en processies.”

Het draaiproces

“Het filmen was helaas erg ingewikkeld, want gelijk na de eerste draaidag begon corona, dus van het plan om de kerkelijke kalender te volgen kwam weinig terecht. Veel feesten gingen niet door. De twee jonge Indonesische paters wonen in een klooster in Schimmert met zes bejaarde Nederlandse paters en het was natuurlijk ingewikkeld om daar te filmen. Omdat er niets gevierd kon worden, stelde pastoor zijn afscheid telkens uit. Hoewel, dat laatste was ook een voordeel voor ons….”

De crew

“Vaste cameraman is de geweldige Pim Hawinkels uit Genhout, een parochie die onder dezelfde pastoor van Oss valt. Pim is nog door pastoor gedoopt zelfs. Nog voor ik het budget rond had, besloot Pim in te stappen. Hij is van onschatbare waarde geweest. Ik kan hem niet genoeg bedanken. Het meeste geluid werd gedaan door Sander den Broeder. Toen we nog geen geld hadden, mocht ik zijn apparatuur voor niks lenen en deed ik zelf geluid.”

Verdere plannen

“Ik ben nu in overleg met het Gemeinsjapshoes in Schimmert om daar een feestelijke première te organiseren. Ook hoop ik dat er vertoningen in Limburgse filmhuizen komen. Op 24 November komt de film op NPO2. Dat is helaas een iets kortere versie van 55 minuten. De theaterversie is 61 minuten.”

MORE NEWS