Hoe vergaat het filmmakers gerelateerd aan het Limburg Film Fonds? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Deze keer vertelt regisseur Jeroen Mourmans over zijn project in ontwikkeling genaamd Bakermat Boogies 04/05.

In welke fase bevindt de film zich nu eigenlijk?

“Momenteel bevindt de film zich in de treatment-fase. Dat traject is nu op een paar details na afgerond.”

Stuit je op moeilijkheden bij het schrijfproces?

“Het project kreeg vorig jaar een ontwikkelingsbijdrage voor een (mini-)treatment vanuit het Limburg Filmfonds. Dat zou een document van pakweg 25 pagina’s moeten opleveren. In het geval van Bakermat Boogies 04/05 werd dat al gauw een uitdaging. De verhaalontwikkelingen komen heel erg voort uit de interacties tussen de personages, zowel in grote lijnen als op scène niveau. Wilde ik stappen maken dan moest ik al een gevoel krijgen van een mogelijk verloop van de dialogen (die zijn heel belangrijk in dit verhaal), tempo-ritme, etc. Juist óók om de grote lijnen scherp te krijgen. In samenspraak met coach Sophie van de Pol heb ik daarom de keuze gemaakt om al een stapje verder te gaan dan een treatment, of zelfs mini-treatment. Het is namelijk een zogenaamd scriptment geworden. Dat klinkt alsof ik het maar uit mijn mouw schudt, maar het is geloof ik ooit door James Cameron bedacht: die had vaak moeite met het schrijven van een treatment en had in die fase vaak juist behoefte om een klad-versie van het scenario te schrijven, waarin hij álle gedachtenspinsels kwijt kon. Van mogelijke beeldvertelling tot ook snippets dialoog of soms zelfs hele dialogen. In zijn geval werd zo’n scriptment soms zelfs langer dan het uiteindelijke script, bijna het tegenovergestelde van een treatment. Zeg maar de categorie ‘Sorry voor de lange mail, ik had geen tijd voor een korte’. Nou is mijn scriptment wel nog een stuk korter gebleven dan een uiteindelijk script zal worden, maar het zit toch rond de 75 pagina’s en is bijna in een soort boekenvorm de kladversie van wat straks een scenario zou kunnen worden.”

Wat is de rol van Limburg in je project?

“De film speelt zich af in Limburg in het najaar van 2004. Qua locatie is het een vooral voelbare setting, dus het is juist niet op een hele expliciete en regiospecifieke manier. Toch vond ik juist dát waardevol. Het is namelijk een verhaal dat in alle andere gevallen in Nederland in de polder of zo opgenomen zou zien worden, met jongeren die allemaal ‘netjes’ met de harde ‘G’ spreken etc. ‘Want dat is de norm.’ Dat was ik aanvankelijk ook van plan, maar toen ik daarbij stilstond vond ik het onzin. Ik vind dat we naar het punt toe moeten dat verhalen een ‘regionale kleur’ kunnen krijgen zonder dat het iets normafwijkends is en het met dezelfde vanzelfsprekendheid wordt behandeld. In veel andere landen, in bijvoorbeeld bepaalde Scandinavische landen, is het veel normaler dat mensen met hun eigen regionale accent met elkaar spreken, zonder dat er echt sprake is van een norm waar iedereen maar naartoe moet. Zeker als je bedenkt dat Nederland ook een ongelooflijk klein taalgebied heeft in internationaal opzicht (en juist vooral die harde ‘G’ dan ook nog in het buitenland vaak helemaal niet mooi wordt gevonden) zijn we hier eigenlijk soms nog best bekrompen. Film als cultuurdrager speelt daar een rol in. “

Kijk je al vooruit naar het draaien? Ben je al bezig met crew of locaties?

“Nee, dat is op dit moment echt nog te ver vooruit. Al droom ik natuurlijk wel eens weg achter mijn scenario software en ben ik ook wel een maker die tijdens het schrijven het bijvoorbeeld al heel erg nodig heeft om dingen vóór zich te zien, tot specifieke shots aan toe.”

Wat zijn de volgende stappen?

“Dit treatment…eh…scriptment…wordt nu afgerond, met daarnaast een uitgebreide synopsis die dáár op gebaseerd is en een pitch document. Dat duurt nog een paar maandjes en dan ga ik in gesprek met producenten, om vervolgens hopelijk weer een volgende stap naar ontwikkeling te kunnen maken: namelijk een daadwerkelijk scenario. “

Eerder was Jeroen ook al te gast in Limburg FilmCast #11, over hetzelfde project. Deze podcast is te beluisteren via Soundcloud of via Vimeo, hieronder.

MORE NEWS