Hoe vergaat het filmmakers en -filmprojecten in deze aparte tijden? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Ditmaal aan het woord: filmmaakster, performer en kunstenaar Luciënne Venner, wiens project Hillroy dit voorjaar steun werd toegezegd binnen de categorie ‘Ontwikkeling – lang’. Hillroy vertelt over Lia, een pubermeisje dat een mysterieuze jagersvrouw volgt naar het beekdal in Hillroy. Terwijl bij Lia de seksuele spanning oploopt ziet ze de vrouw de boshut van haar overleden moeder binnengaan. Ze komt erachter wie de vrouw werkelijk is wanneer ze zich mee laat nemen naar het jachtveld. Hier evolueert Lia’s seksualiteit en durft ze een kant van zichzelf te uiten die verborgen lag in haar identiteit.

Ontstaan van het idee

“Het was een maandag in de koude winter van januari. Die ochtend dronk ik een kop koffie met schrijver Gilles van der Loo terwijl we praatten over het proza werk dat ik de daaropvolgende maanden zou gaan schrijven. Hij vroeg me waar het verhaal zich afspeelde. Ik rook de geur van natgeregend stro en liep naar een beekdal in een heuvelachtig landschap. Ik zag een vrouw door de mist ons land op verschijnen, een mysterieus figuur. Haar ben ik gevolgd.”

De rol van Limburg

“Hillroy is een nieuw Limburgs dorpje waar ze Limburgs spreken – een levende taal die in mij zit. Het is de taal die de karakters spreken in mijn films. Bijna al mijn films draaide ik in mijn geboortestreek omdat de plek waar ik vandaan kom het creatieve proces op een speciale wijze beïnvloed. Iets dat ik voel en niet in woorden kan uitleggen.”

Het schrijfproces

“Dit tijdperk brengt nieuwe inzichten die het creatieve proces beïnvloeden. Minder afleiding en een meer moderne spartaanse levensstijl; veel slapen, veel schrijven en veel trainen (vechtsport). Het eenvoudigere leven is tevens het leven van de protagonist in Hillroy, en de geïsoleerde plek waar ze woont creëert net zoals deze tijden een verlangen om los te breken.”

Toekomstmuziek

“Onder begeleiding van schrijver Gilles van der Loo en filmmakers Quirine Racké & Helena Muskens bevind ik me in een intensieve fase van treatment-ontwikkeling. Ik voel me zeer vereerd dat zij meereizen naar Hillroy. Ik verheug me erop om de speelfilm over twee jaar met mijn team te realiseren.”

MORE NEWS