Hoe vergaat het filmmakers gerelateerd aan het Limburg Film Fonds? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Deze keer vertelt Marloes IJpelaar over The Graces, een project waarin zij opereert als acteur en scriptbegeleider. The Graces is geïnspireerd op de theatervoorstelling Rubens Meisjes, van Club Lam, die in 2023 nog op verschillende plekken in Nederland wordt opgevoerd. In het stuk, dat zich afspeelt in een authentiek schildersatelier, valt één van de vier poserende en concurrerende schildersmodellen dood neer door uitputting. De overige drie zijn genoodzaakt hun verschillen aan de kant te zetten, om zichzelf te bevrijden van de angst voor een wereld beroemde schilder en zijn invloed op hun leven en carrières.

Waar komt het idee voor het stuk vandaan?

“Het is allemaal begonnen bij het draaien van de online promobeelden voor de Club Lam-voorstelling Lourdes. Voor deze solo hebben we korte maar krachtige beelden geshoot om op die manier online promotie te maken. We hebben hier ontzettend veel lol mee gehad en wisten meteen dat we dit voor het volgende project ook moesten doen.  Als kunstcollectief hebben we altijd meer dan enkel theater willen doen en na de positieve en leerrijke ervaring die we hadden met de Lourdes-promo wisten we dat een korte film de volgende logische stap was. Omdat film meer mogelijkheden biedt dan het theater kunnen we het verhaal meer open trekken en hebben we meer vrijheid om ons verhaal te vertellen.”

Hoe verhoudt het toneelstuk zich tot de korte film?

“Net zoals het theaterstuk gaat The Graces over de schildersmodellen die moeten poseren als de gratiën in het atelier van Peter Paul Rubens. Ook worden ze gespeeld door dezelfde actrices die in de voorstelling staan. De thematiek is echter anders. De voorstelling gaat over karaktermoord. Iemands naam, in dit geval een vrouw, uit de geschiedenis verwijderen door haar kunstwerk door een man te laten ondertekenen. Iets dat vaak gebeurde vroeger. De film gaat echter over femicide, het doden van een vrouw vanwege haar sekse. De verhalen lopen parallel met elkaar en brengen aan de hand van een andere thematiek toch dezelfde boodschap: de onderdrukking van de vrouw.”

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

“Op dit moment zitten we in het preproductie-proces waar we vooral veel brainstormen en schrijven zodat we het script kunnen afwerken. We hebben verschillende fondsen al binnen kunnen halen waardoor we al een helderder beeld hebben over de mogelijkheden binnen het project. In tegenstelling tot Rubens meisjes gaat The Graces over femicide, een heftig thema waar we veel research over moeten doen.”

Hoe verhoudt het project zich tot de provincie Limburg?

“Een heel groot deel van de Club Lammers zijn van Limburg. Hierdoor hebben we ontzettend veel affiniteit met het grondgebied. Ook is Club Lam het huisgezelschap van Sittard.”

Wat zijn jullie toekomstplannen voor de film?

“Met de film willen we natuurlijk het festivalseizoen ingaan. En op die manier Club Lam op de kaart kunnen zetten binnen de filmscène. Zo breiden we als kunstcollectief onze media-aanwezigheid uit en creëren we een nieuw platform dat we kunnen gebruiken om onze belangrijke boodschap over te brengen.”

MORE NEWS