Hoe vergaat het Limburgse filmmakers en -filmprojecten in deze aparte tijden? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Ditmaal: regisseur Niels Bourgonje over de recente opnames van zijn korte film Zwijg, waarin onder andere tweevoudig Gouden Kalf-winnaar Jack Wouterse, Sanne den Hartogh en Peggy Vrijens meespelen. In het kort gaat Zwijg over Jonas (den Hartogh), die na lange tijd zijn vader Arend (Wouterse) bezoekt. Jonas schrikt als zijn vader haast onherkenbaar is. Is Arend enorm afgetakeld of heeft iets bezit van hem genomen? En waarom heeft hij zijn schuur dichtgespijkerd? Zwijg kwam mede tot stand met steun van het Limburg Film Office.

Oorsprong idee

Enkele jaren geleden kreeg mijn vader een beroerte. Gelukkig overleefde hij dit, maar we merkten toch een verandering in zijn persoonlijkheid. Daar begon het idee voor Zwijg. Het idee dat je van de één op andere dag zo kan veranderen vond ik doodeng. Je wordt eraan herinnerd hoe kwetsbaar je persoonlijkheid is. We krijgen allemaal te maken met de effecten van ouder worden. Ook al willen we hier liever niet teveel over nadenken. Het horrorgenre leent zich perfect om de kijker te confronteren met onderwerpen die soms iets te dicht bij ons staan.”

Het draaiproces

“We hebben enorm veel geluk gehad met de samenstelling van ons team. Zo waren topacteurs als Gouden Kalf-winnaar Jack Wouterse (Vet Hard, Lang Leve de Koningin), Sanne den Hartogh (A’dam – E.V.A., De Storm) en Peggy Vrijens (Julia’s Tango, Porselein) bereid om aan deze film mee te werken. Naast Jack hadden we bovendien nog een andere Gouden Kalf-winnaar in ons team, namelijk production designer Ben Zuydwijk (Boy 7, J. Kessels). De opnames vonden plaats in een prachtig huis in Geulle. We hebben de film in drie nachten gedraaid. Omdat de opnames ‘s nachts plaats vonden, waren we flink wat tijd kwijt om de scenes uit te lichten. Een kleine tegenslag was dat onze Volvo 244 er op de eerste draaidag mee op hield. Maar goed, gelukkig hadden we dus een heel gemotiveerde groep, waardoor we de film uiteindelijk zonder al teveel vertraging konden draaien. Iedereen had eigenlijk ook al ervaring met het draaien in coronatijd, dus we zijn allemaal keurig voor de shoot getest én we hadden een goede corona-manager die de boel in de gaten hield. Ideaal.”

Releaseplannen

“We mikken op vertoningen op nationale en internationale festivals. Mijn vorige films, zoals Swipe en Buddy, hebben een succesvolle festivaltour gehad, dus we hopen dat Zwijg een vergelijkbare weg voor de boeg heeft. We zitten nu echter nog in postproductie, dus het zou mooi zijn als de première in de herfst van 2021 plaats kan vinden.”

MORE NEWS