Hoe vergaat het filmmakers gerelateerd aan het Limburg Film Fonds? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Deze keer vertelt regisseur Robin Peeters over eXpeditie – Mysteries van toen. Avonturen van nu., een serie over geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed voor het hele gezin, met een accent op de jeugd. eXpeditie gaat deze maand in première tijdens de 36e editie van Cinekid. De serie is te bekijken op: www.expeditie.tv en www.youtube.com/expeditietv.

Wanneer ontstond het idee voor eXpeditie?

“Het idee voor eXpeditie is voortgevloeid uit Expeditie Limburg, een regionale tv-serie die wij eerder maakten over archeologie en geschiedenis. Rond 2015 begonnen we aan de ontwikkeling van een jeugdversie van deze serie, landelijk deze keer. Een soort ‘Discovery/National Geographic Channel for kids’, qua vorm en distributie toegespitst op de kijkcultuur van jongeren: kort en dynamisch, maar wel op basis van gedegen research.”

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

“Momenteel werken we aan de productie van zo’n 40+ afleveringen. Dat gebeurt in samenwerking met tal van (kennis)partners in binnen- en buitenland.”

Wat is de rol van Limburg in het project?

“Met de tv-serie Expeditie Limburg is het allemaal begonnen. Ook in het nieuwe online eXpeditie speelt Limburg een grote rol. Zo maken we afleveringen over Limburgse onderwerpen als de vuursteenmijnen, Eugène Dubois (de ontdekker van Homo erectus), de mosasaurus (ofwel de T-Rex van de zee), Kasteel Nijenborgh, het Vikingzwaard van Ascloa en meer.”

Ben je nog in valkuilen getrapt?

“Nee, gelukkig niet…”

Hoe ziet de crew eruit?

“Ik produceer de serie samen met mijn collega Kris Förster. We werken met een kleine en agile crew. De eerste 20+ afleveringen heb ik zelf gedraaid en gemonteerd. Vanwege de grote hoeveelheid afleveringen die we maken, kijk ik momenteel uit naar aanvullende crew. Goede DP’s, editors (Avid/Resolve) en line producers mogen zich melden!”

Wat zijn je verdere plannen m.b.t. deze serie?

“eXpeditie heeft als doel geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed op een evocatieve en eigentijdse te presenteren aan het hele gezin met een accent op de jeugd; een doelgroep die traditioneel moeilijk te bereiken is met onderwerpen op het gebied van geschiedenis en archeologie. We verwachten dus niet dat eXpeditie de kijkcijfers van StukTV of Enzo Knol haalt, maar we hopen wel dat eXpeditie een duurzame toekomst kent als serie c.q. kanaal waarbij we onze doelgroep voortdurend kwalitatieve content kunnen bieden.”

MORE NEWS