Hoe vergaat het filmmakers en -filmprojecten die geld hebben gekregen van LFO? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Ditmaal aan het woord: regisseurs Sander Selen en Ruud Lenssen over The Sacrifice, waarvoor ze vorig najaar een ontwikkelingsbijdrage kregen. Deze archiefdocumentaire gaat over avonturier Marc Cornelissen, die smoorverliefd is op de Noordpool – alleen daar voelt hij dat hij écht leeft. Als zijn grote liefde door klimaatverandering wordt bedreigd, neemt de obsessie van Marc voor ‘zijn’ witte wildernis groteske vormen aan. Alles moet ervoor wijken. Totdat het noodlot hem inhaalt.

Hoe komen jullie bij dit verhaal terecht?

“In januari 2021 interviewde programmamaker Bas van der Zwaan uit Lomm voor regionale omroep L1 een buitensporter die de naam Marc Cornelissen liet vallen. Het bizarre verhaal van de avonturier en poolreiziger uit Kerkrade liet Bas niet meer los. Marc zakte in 2015 tijdens een expeditie in Noord-Canada door het ijs en overleed. Zijn jarenlange passie voor de Noordpool werd een obsessie die uiteindelijk door het noodlot werd ingehaald. Bas dacht meteen: Dit schreeuwt om een documentaire! Hij zocht al snel toenadering tot cameraman en regisseur Sander Selen uit Egchel. Beide delen een passie voor natuur, duurzaamheid en avontuur en de twee gingen op zoek naar manieren om de docu te financieren. Er werden meteen nauwe contacten gelegd met de nabestaanden van Marc. Sander en Bas kregen ongelimiteerde toegang tot het filmarchief van Marc, meer dan 200 uur (!) aan materiaal over twee decennia aan poolexpedities. Een ijzingwekkende archiefdocumentaire lag voor het grijpen! Toen in 2023 documentairemaker Ruud Lenssen uit Horst het team completeerde, opende dit ook deuren naar grote producenten.”

Hebben jullie al een vorm gevonden voor de film?

Ruud: “Als je zo’n immens archief tot je beschikking krijgt dan is het echt zorgen dat je niet verdrinkt in het materiaal. Het allerbelangrijkste, in mijn optiek, is dat we als makers trouw blijven aan onze visie. En die visie is dat we het verhaal vanuit het perspectief van Marc willen vertellen. Het wordt dus geen biografie over de hoofdpersoon, maar een film vanuit zijn eigen beleving. Dit kunnen we alleen maar doen omdat we al die uren archiefmateriaal hebben. Wat dreef hem en hoe groeide hij uit van avonturier tot geobsedeerde poolreiziger? Die vragen gaan we middels de film onderzoeken.”

Dit is jullie eerste volledige archiefdocumentaire. Wat zijn jullie referentiepunten?

Sander: “Een film die ons enorm inspireert is Fire of Love uit 2022, geheel opgebouwd uit archiefmateriaal. Deze laat de overdonderende kracht van de natuur zien en levenslange toewijding aan diezelfde natuur. Regisseur Dosa creëert met het beeldmateriaal een verhaallijn, ondersteund door een voice-over, waarbij de kijker steeds beter begrijpt waarom de twee (overleden) hoofdpersonen deden wat ze deden en daarvoor zelfs (net als Marc) met hun leven betaalden. Hun passie voor vulkanen spat van het scherm met verbluffende beelden, door henzelf gefilmd. Ook Marc beschikte over een enorm beeldarchief van zijn expedities. Het is de kunst om dit dusdanig te monteren zodat de de kijker van dichtbij getuige is van Marcs groeiende obsessie voor de Noordpool, wat dit betekende voor de nabestaanden en hoe de Noordpool door de jaren heen is veranderd als gevolg van klimaatverandering.”

Wat is de volgende stap?

Sander: “We zijn onlangs in zee gegaan met een producent. Landelijk was er bij diverse producenten interesse om met ons samen te werken. Dit voelde als een ongekende luxe. Na enkele gesprekken met producenten hebben we gekozen voor Tangerine Tree uit Rotterdam. Het gevoel bij hun was erg goed en hun track-record past bij onze ambitie. Momenteel bereiden we een ontwikkelingsaanvraag bij het Nederlands Film Fonds voor. Echter is het nu de bedoeling dat je eerst een pitch doet, waarna wordt besloten of het concept sterk genoeg is om in te dienen voor een ontwikkelingsaanvraag. Dus de komende weken staan in het teken van het goed uitwerken van onze pitch en het maken van een korte teaser om een impressie te geven van het prachtige en immense beeldarchief wat Marc zelf heeft gefilmd tijdens zijn expedities. Ondertussen voeren we ook gesprekken met de familie om inzicht te krijgen hoe Marc was als persoon, echtgenoot en vader.”

MORE NEWS