Hoe vergaat het Limburgse filmmakers? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Ditmaal: filmmaker Suzanne Raes over haar documentaire over het Draaksteken in Beesel. Haar documentaire-idee kreeg in het najaar van 2021 steun binnen de regeling voor de ontwikkeling van een lang project. Suzanne Raes maakte eerder onder meer films over de Olympische zwemploeg (0,03 seconde), De Dijk (Hou me vast) Jochem Myjer (Nog Eentje dan), Boudewijn de Groot (Kom nader), maar ook over de sociale dienst in Rotterdam, De Tegenprestatie, waar ze in 2015 een Gouden Kalf voor kreeg.

Wanneer werd het idee voor de documentaire concreet?

“In februari 2021 nam ik contact op met De Stichting Draaksteken in Beesel omdat ik bezig was een film over draken te researchen. Na een leuk contact via de onvermijdelijke zoom kon ik in mei op bezoek gaan. In korte tijd sprak ik allerlei mensen die zich al enorm verheugden op het grote spektakel dat in 2023 weer ging plaatsvinden. Er waren allerlei plannen om deze editie van het Draaksteken op een andere manier aan te pakken. Wat ik interessant vond, was dat in de nieuwe toneeltekst een heel nieuwe benadering van de oude legende was gekozen.”

En toen?

“Frans Pollux, de schrijver van het nieuwe stuk, was heel enthousiast over wat Beesel als klein dorp voor elkaar kreeg. “Ze kunnen daar iets waar Nederland wat van kan leren”, zei hij. Dat leek me een mooi uitgangspunt voor een film. Voorlopig heet die film Geloof in het goede, wat een vertaling is van de titel van het nieuwe stuk. Door een bijdrage van Limburg Film Office kon ik samen met Limburgse researcher Niki Jansen gaan onderzoeken hoe we dat het beste aan zouden kunnen pakken. We vonden het belangrijk om veel mensen te spreken en goed te begrijpen wat er de komende anderhalf jaar allemaal ging gebeuren en vervolgens een plan te schrijven. In de film willen we verschillende mensen van de cast, de bouw en organisatie volgen. De NTR had zich als omroep achter het idee geschaard. Ik wil graag een documentaire maken voor een breed publiek, die zowel voor Limburg als de rest van Nederland interessant is. Sinds kort weet ik dat de NTR, CoBo en het Nederlands Filmfonds als Teledoc (lange documentaire 70/80 minuten voor prime time) willen ondersteunen en dat we de film dus echt mogen gaan maken.”

Kun je meer vertellen over je crew?

“Ik werk bij deze film samen met Rob Hodselmans, een cameraman en filmmaker die ik erg bewonder om zijn stijl en aanpak. Het is fijn dat Rob dichtbij woont en in geval van plotselinge ontwikkelingen snel in Beesel kan zijn. Ook editor Noud Holtman komt oorspronkelijk uit Swalmen, wat ook handig is in de montage, al heb ik al begrepen dat het dialect per dorp kan verschillen. Geluid doet de ervaren Alex Booy, met wie ik ook de uren in de auto van Amsterdam naar Beesel goed kan doorbrengen. De film, die geproduceerd wordt door Ilja Roomans van Docmakers voelt echt weer als een nieuw avontuur. Het is ook weer zo leuk om enthousiaste mensen te kunnen filmen die geen mondkapje op hebben!”

Wat zijn de langetermijnplannen?

“Geloof in het goede zullen we pas na de voorstellingen in de zomer van 2023 afmonteren en daarom zal de film waarschijnlijk begin 2024 uitkomen en door de NTR worden uitgezonden. Ik hoop dat we ook een reeks vertoningen op groot doek kunnen organiseren want het filmtheater is toch de plek waar films het best tot hun recht komen.”

MORE NEWS