Hoe vergaat het filmmakers gerelateerd aan het Limburg Film Fonds? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Deze keer vertelt Sylvie Konings over Pest, een korte documentaire over de varkenspest-uitbraak van 1997-1998. Boeren, partners, transporteurs, dierenartsen en ruimers, allemaal worden ze aan de tand gevoeld over die tijd. Het project kreeg eerder dit jaar steun van het Limburg Film Fonds in de Limburg Doc-regeling.

Wanneer ontstond het idee?

“Ik heb zo’n boekje; een boekje met ideeën. Door de jaren heen heb ik al meerdere boekjes volgeschreven en het idee voor deze film ontstond denk ik al 14 jaar geleden. Voordat ik mijn filmopleiding begon. Sterker nog, het is écht een van die verhalen die het verdient om verteld te worden. Dit verhaal is onderdeel van mijn eigen verleden en ik heb altijd gedacht: hier moet ik iets mee doen. Nu is dat moment aangebroken! Zo bijzonder als dit soort projecten echt vorm krijgen.”

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

Op dit moment zit ik in de pre-productie; de voorbereiding voor de 1e draaiweek, die half december begint. Ik ben bezig met voorgesprekken en ik ga volgende week mijn set-up testen, drone-testjes uitvoeren, mijn geluidsplan bespreken en wat lichttesten uitvoeren.”

Wat is de rol van Limburg in dit project?

“Ik ben geboren en getogen Limburger. Ik ben voor mijn studie naar de randstad vertrokken. Mijn familie woont nog steeds grotendeels in Limburg. Maar belangrijker, ik ga de hele film in Limburg draaien. Mijn componist is daarnaast geboren Limburger, ook al woont hij nu ook in Amsterdam. De tijd zal het leren hoe het er verder nog uit gaat zien.”

Heb je al ideeën over hoe de productie en crew eruit gaan zien?

“Ik ga de film zelf draaien. Ik hou ervan de camera in mijn handen te hebben en het juiste gevoel in het beeld, het licht en geluid te brengen. Daarna ga ik aan de slag met de Postproductie; ik weet nog niet helemaal hoe mijn team daarvoor eruit gaat zien. Al is de Limburgse componist dus wel vrijwel zeker onderdeel van de crew. Ik houd hoe dan ook van krachtige beelden die je raken, die je prikkelen en onder de huid kruipen.”

Heb je al ideeën over de distributie van deze documentaire?

“Ik hoop een mooie samenwerking aan te gaan met L1, de LLTB en LTO. En wie weet ook met de provincie. Op dit moment begint dit langzaam vorm te krijgen, maar hoe het er exact uit komt te zien zal later in het project pas duidelijk worden. De film behandelt een onderwerp dat 25 jaar geleden speelde, maar het is op verschillende manieren heel actueel. Er liggen hier dus grote kansen; maar eerst nog een mooie film maken!”

MORE NEWS