De Oost, een film over de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd in 1946 die deels in Heerlen en Maastricht is gedraaid, is vanaf 13 mei te zien via Amazon Prime. De makers, waaronder regisseur Jim Taihuttu uit Venlo, hopen dat de film ook in de bioscopen gaat draaien, als ze tegen die tijd weer geopend zijn. De Oost kwam mede tot stand met steun van het Limburg Film Fonds.

Amazon Prime

“Ik ben blij dat Amazon Prime Video niet alleen heeft geholpen om De Oost te voltooien, maar ook heeft geholpen door een bijdrage te leveren in deze onzekere tijden voor de bioscopen”, zegt regisseur Jim Taihuttu tegen Nu.nl. “Ik kijk erg uit naar de ontwikkelingen van de combinatie van auteursfilms en streamingdiensten in de komende jaren.”

Het verhaal

De Oost speelt zich af in 1946 en vertelt het verhaal van Johan (Martijn Lakemeier), een jonge Nederlandse soldaat die samen met honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië. Gaandeweg raakt Johan in de ban van Westerling (Marwan Kenzari), een charismatische legerkapitein. Wanneer de oorlog escaleert en Westerling het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt voor Johan de grens tussen goed en kwaad steeds vager.

MORE NEWS