Acteur Huub Stapel is door filmhub CineSud benoemd tot Filmburger van Verdienste. De benoeming wordt vergezeld met een speciale filmprijs ter ere van de carrière en verdiensten van de acteur voor de Limburgse en Nederlandse film.

Huub Stapel

Huub Stapel werd geboren in 1954 in het dorpje Tegelen in Noord-Limburg. Als jong kereltje had hij niet alleen een passie voor toneelspelen, maar ook voor auto’s en muziek. Passies die hij later in zijn werk voor film, theater en televisie vaak kon en mocht combineren. Na een studie gevolgd te hebben tot drama-docent aan de Toneelacademie Maastricht, rolde hij ook zelf in het speelvak. In de jaren tachtig brak hij door bij het grote publiek met hoofdrollen in de drie bekendste Dick Maas-films De Lift, Flodder en Amsterdamned. Met deze rollen toonde Stapel als een van de eerste Nederlandse acteurs een internationale allure. Nadien speelde hij hoofd- en bijrollen in niet minder dan 125 andere films en series. Bekende titels zijn onder meer de series De Partizanen, Flikken Rotterdam en Wet & Waan en de speelfilms De Schorpioen, Sint en Hemel op Aarde. Ook speelde hij in enkele Vlaamse en Duitse producties.

Naast acteerwerk voor film en televisie, staat Huub ook al decennialang in het theater. Sinds 2003 staat Stapel na een onderbreking van elf jaar weer op het toneel. Bij Het Nationale Toneel was hij te zien in Democraten als de charismatische Willy Brandt. Daarnaast speelde hij in Mephisto en samen met Will van Kralingen in Kentering van een Huwelijk. Voor zijn rol in de theatervoorstellingen Eten met Vrienden en De Kus werd Stapel genomineerd voor de Louis d’Or. In 2019 speelde hij in de succesvolle voorstelling Hanna van Hendrik. Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus, daarna MV2 waren beide uitermate succesvolle voorstelling. Voor televisie maakte en presenteerde hij recentelijk onder meer de succesvolle MAX-series Langs de Rijn en Langs de Maas.

De invloeden die Stapel in zijn jonge jaren heeft meegekregen vanuit Limburg, lopen als een rode draad door zijn carrière. Muziek, auto’s, acteren en een (voor)liefde voor tradities en zijn geboorteprovincie keren regelmatig terug in eigen programma’s en als acteur keert hij graag terug naar Limburg. Zo was hij recentelijk onder meer nog te zien in de korte film Happy Healing van Toneelgroep Maastricht.

Filmburger van Verdienste

Het mag dan ook geen verbazing wekken dat CineSud haar jaarlijkse Filmburger van Verdienste eretitel en bijbehorende speciale career achievement award met plezier uitreikte aan Huub Stapel. De uitreiking vond plaats in het kader van de Maand van de Limburgse Film van L1, Limburg Film Office, CineSud en het Limburg Film Festival. Stapel werd verrast tijdens een feestelijke lunch op Chateau Neercanne.

Guido Franken (directeur CineSud): “De Filmburger van Verdienste is niet alleen een eretitel, maar ook een speciale filmprijs voor makers of andere personen met bijzondere verdiensten voor de Limburgse film. Huub Stapel verdient deze prijs dubbel en dwars. Niet alleen door zijn imposante carrière in film, theater en op televisie, maar met name ook voor het altijd aanwezige ambassadeurschap voor Limburg en de Limburgse cinema. Niet voor niets sprong hij eind vorig jaar ook op de bres voor het behoud van het Limburg Film Fonds. Als acteur is hij de afgelopen decennia waar mogelijk steeds teruggekeerd naar de provincie om mee te werken aan Limburgse producties, als persoon druppelt zijn afkomst terug in veel wat hij doet, en bijvoorbeeld ook in televisieprogramma’s als Langs de Maas. Tot slot is Huub natuurlijk ook een groot inspiratiebron voor de jongere generaties na hem. Als acteur, maar ook als toonbeeld dat je ook als jongetje uit een klein dorp het nationale en internationale culturele veld kunt veroveren.”

Eerder door CineSud onderscheiden makers als producent/regisseur Pieter Kuijpers en regisseur Ben Verbong prezen Stapel eveneens als groot inspiratiebron voor hun carrière en zijn imposante verdiensten voor de Limburgse en Nederlandse film-, televisie- en theaterwereld.

De komende twee weken kan het publiek in Venlo en via L1 televisie nog volop genieten van alles wat de Limburgse film te bieden heeft tijdens het Limburg Film Festival en de Maand van de Limburgse Film.

Vragen?

Heb je vragen over dit bericht? Neem contact met ons op!

MORE NEWS