Jeroen Mourmans kennen we natuurlijk van Asnacht, maar inmiddels is hij weer aan allerlei nieuwe projecten bezig. In deze elfde Limburg FilmCast praat hij o.a. over Cypher Cinema, een nieuwe regeling van het Filmfonds, maar zeker ook over Bakermat Boogies 04/05 (werktitel!), waarvoor hij onlangs een ontwikkelingsbijdrage ontving.

Limburg als arena

Eén onderwerp van gesprek was Limburg als vanzelfsprekende arena voor Bakermat Boogies 04/05; het verhaal zou in principe overal plaats kunnen vinden, maar toch is het onmiskenbaar Limburgs. Over de emancipatorische kracht van het verhaal zegt Jeroen: “Als ik eerlijk ben, was ik aanvankelijk helemaal niet van plan om dit te laten plaatsvinden in Limburg. Ik had net Asnacht gemaakt en voor mij is het echt niet zo dat ik exclusief Limburgse verhalen wil vertellen. Ik dacht ook: als je dat in Nederland maakt, dan moet je dat gewoon ergens in de polder doen. Toen betrapte ik mezelf erop dat ik dacht: oh, blijkbaar is dit de norm, maar waarom is dat? Moeten we zo’n verhalen niet ook met een bepaalde vanzelfsprekendheid in andere regio’s durven vertellen? (…) Toen ik het verhaal technisch ging bekijken, ontdekte ik dat het een heleboel interessante dingen oplevert. Specifiek in het acteren en toneel zijn accenten heel erg aan de orde van de dag. Zo zit er een personage in dat naar de toneelschool wil, en op voorhand al spraaklessen heeft gehad omdat ze denkt dat ze niet met een accent aan kan komen. Dat is in de praktijk ook wel echt zo, maar is dat eigenlijk wel goed? Het moet dan geen propaganda worden, maar als je het er gewoon over legt, dan ontstaat dat denk ik gewoon als een soort van natuurlijk onderdeel van het verhaal. Dat haalde mij uiteindelijk toch over om het weer in Limburg te doen.”

Luister de podcast via Soundcloud of Vimeo, hieronder.

MORE NEWS