In de negende aflevering van de Limburg FilmCast is filmmaker Ruud Lenssen te gast. Tja, wie kent hem niet? Limburg Film Office spreekt hem naar aanleiding van zijn nieuwe project A Skate of Mind, een documentaire over skateboarder Candy Jacobs en haar weg naar – en terug van – de Olympische Spelen afgelopen zomer. Dit project kreeg eerder dit jaar steun van het Limburg Film Fonds.

Wie? Wat?

Nogmaals: wie kent Ruud Lenssen niet? Na opleidingen aan de kunstacademies in Rotterdam (WdKA) en Genk, België (LUCA School of Arts, master: geslaagd met onderscheiding) maakte hij een hele reeks middellange en korte documentaires. In 2019 bracht hij de lange documentaire Wei uit, over het dementie- en mantelzorgproces van zijn ouders. Wei werd onder andere vertoond op IDFA en was op alle mogelijke manieren een succes.

Zelfontwikkeling

Natuurlijk gaat een groot deel van de podcast over A Skate of Mind, maar daar is het niet bij gebleven. Ook Wei komt ter sprake, en dan met name het belang van het Limburg Film Fonds bij het creëren van dat project. “Het is best moeilijk als jonge maker om, meteen als je van de academie komt, budget te vinden voor je films. Limburg Film Office is een perfect toegankelijke manier om tóch je projecten te kunnen maken en een bepaalde groei door te maken. (…) Je moet jezelf ook kunnen ontwikkelen. Bij Limburg Film Office kan ik als regisseur én als producent mijn aanvraag doen en dat is al iets wat landelijk niet kan. Daar moet je altijd met producenten in zee, dat maakt het ingewikkeld want je moet consessies doen. Je krijgt bij Limburg Film Office een enorme vrijheid om te maken wat je wil en een eigen stem te ontwikkelen en ik denk dat dat heel belangrijk is. En ik denk dat ook wel aantoonbare resultaten zijn geboekt. Ik bedoel: de film Wei was zonder het Limburg Film Fonds niet geworden wat-ie is..” In de podcast hoor je Ruuds uitgebreide uitleg.

Luister de podcast via Soundcloud of via Vimeo, hieronder.

MORE NEWS