Kinderfilmmaker Henk van der Linden uit Thull is overleden. De grondlegger van kinder- en familiefilms in Nederland werd 96 jaar. Hij was de meest productieve filmer die Nederland ooit gekend heeft.

Henk van der Linden

Henk van der Linden heeft tussen 1943 en 1985 ongeveer 100 films gemaakt, die veel Nederlanders generatie op generatie hebben bereikt en vermaakt. Hij maakte furore met films over striphelden als Billy Turf en Sjors en Sjimmie. Eén van de films over Dik Trom leverde hem zelfs een plek op in het Guinness book of world records, omdat de film 28 jaar achter elkaar in één of meerdere bioscopen te zien was. Op achttienjarige leeftijd begon Van der Linden al met zijn eigen productiebedrijf: REX Film, niet veel later maakte hij zijn eerste film. Vol passie werkte hij mee aan de films als filmmaker, acteur, regisseur, maar nam hij ook regelmatig het script, decors, montage en camerawerk voor zijn rekening.

Groot gemis

Raymond van Haaf uit Brunssum speelde in de jaren 80 de rol van Billy Turf. “De zoon van Henk belde mij zondagochtend om het slechte nieuws door te geven. Het is een groot gemis.” Van Haaf was afgelopen vrijdag nog bij Van der Linden om afscheid te nemen. “Henk was al een tijdje ziek. Na een valpartij kwam hij met een gebroken heup in het ziekenhuis terecht,” zegt Van Haaf.

Vorig jaar werd Van der Linden nog geëerd met een speciaal weekend rondom zijn leven en werk en was hij aanwezig in het Royal Theater in Heerlen om verrast te worden met een Koninklijke onderscheiding. Een week eerder ontving hij uit naam van CineSud reeds een oeuvre-award. Filmmaker Olaf Koelewijn maakte een documentaire over het leven en werk van de cineast, die nog te bekijken is via de site van omroep L1.

MORE NEWS