Als cinema een venster op de wereld biedt, dan kan onze blik niet weids genoeg zijn. Met Cypher Cinema wil het Filmfonds een onderbelichte groep filmmakers in de spotlight zetten: autodidacten. Dus ben je self taught, self made of heb je geen HBO opleiding tot filmmaker gehad, maar maak je als regisseur, scenarist of als collectief wel films, commercials, of muziekvideo’s, dan is een aanvraag bij Cypher Cinema een goede eerste kennismaking met het Filmfonds.

Wat is het?

Cypher Cinema is een nieuwe regeling waarbij het allemaal net even anders wordt aangepakt. Het Filmfonds moedigt aanvragers aan om, naast de gebruikelijke geschreven informatie bij een aanvraag, te kiezen om in andere (digitale) vormen in te dienen. Om verder bij te dragen aan een inclusieve en diverse filmsector, roept het Fonds nadrukkelijk makers uit de regio’s en de overzeese gebieden op om bij Cypher Cinema aan te vragen. Naast de open call gaan scouts in de regio’s actief op zoek naar bijzondere makers die een aanvraag kunnen indienen.

Hoe doe je mee?

Het Fonds vraagt je in augustus een aanvraag in te dienen met een plan voor een korte film (5 – 60 minuten). Je kunt daaraan voorafgaand twee webinars volgen: in de eerste webinar, ‘Filmfonds voor beginners’, kun je persoonlijk kennis maken met het Filmfonds. In de tweede webinar, ‘Een filmplan, hoe dan?’, geeft het Fonds uitleg over het belang van een filmplan en welke informatie dat moet bevatten. Zo wordt subsidie aanvragen een echte mogelijkheid, voor nu of in de toekomst.

Deadline

De deadline voor aanvragen bij Cypher Cinema is donderdag 19 augustus. In september vindt vervolgens de eerste selectieronde door de commissie plaats, waarna ongeveer 20 geselecteerde aanvragers de kans krijgen in de ontwikkelingsfase hun filmplan met subsidie van het Filmfonds uit te werken tot treatment of scenario voor een korte film. Na een aantal maanden van ontwikkeling zal er in de winter een speciale presentatieronde plaatsvinden, de Cypher. Alle makers van de geselecteerde projecten presenteren hun vorderingen aan elkaar en aan de commissie. Uit deze ontwikkelde projecten zal de commissie tot slot 4 vergevorderde filmplannen kiezen voor de realiseringsfase. Nadrukkelijk zet het Filmfonds bij Cypher Cinema in op talentontwikkeling zonder verliezers, dus ook als jouw project niet wordt geselecteerd, krijg je tools mee die jou op weg kunnen helpen als filmmaker.

Meer weten over Cypher Cinema? Klik door!

MORE NEWS