Journalist Nick Rompelberg en cameraman Raymond Biesmans van mediabedrijf Orange Media volgen de Maastrichtse fotograaf Guy van Grinsven een jaar lang. Rompelberg: “Guy heeft zijn leven moeten aanpassen aan de ziekte ALS, maar ondanks alles blijft hij gewoon doen waar hij goed in is: verhalen vertellen.” De documentaire zal dan ook een mix worden van alle bijzondere dingen die Guy ooit meemaakte en de gevolgen van de ziekte waar hij nu mee te kampen heeft.

Wie is Guy?

Guy van Grinsven (Maastricht, 6 januari 1949) is een Nederlandse fotograaf. Hij is eigenaar van Guy. & CO Gallery in Maastricht. Ook was hij de tv-producent en presentator van het wekelijks programma Niveau Magazine bij de Limburgse zender L1. Guy was op 11 september 2001 als enige Nederlandse fotograaf/cameraman getuige van de aanslag op het World Trade Center in New York.

Guy kijkt in de uur durende documentaire terug op zijn jongensboek-achtige leven: de lange reizen, de royale levensstijl, bekende mensen om hem heen, maar niets blijkt hetzelfde wanneer door de spierziekte zijn spraak achteruit gaat en hij zijn camera niet meer zelf kan bedienen. Ondanks alle beperkingen probeert Guy zo veel mogelijk in zijn Gallery – de winkel waar hij zijn mooiste foto’s verkoopt – te zijn. Wanneer hij daar de balans opmaakt, concludeert hij dat hij voor 200 jaar heeft geleefd. Guy was door zijn drukke bestaan niet bepaald een traditionele huisvader, weet ook zijn zoon Mick die sinds de diagnose meer tijd met zijn vader doorbrengt.

Nalatenschap

“Als ik niet meer kan communiceren dan is voor mij de maat vol.” zegt Guy wanneer hij het heeft over het einde van zijn leven. Tot die tijd is er veel te regelen. Hoe blijft zijn bedrijf achter, hoe regelt hij zijn nalatenschap en wat moet er na de dood gebeuren met zijn archief? Voor hem mogelijk wel het belangrijkste: komt hij aan het einde van zijn leven nader tot zijn zoon?

“Met Guy kan je lachen en huilen en dat soms in 10 minuten allebei. Dat ga je straks ook terug zien in de documentaire”, aldus camerman Raymond Biesmans. Ondanks alle ellende blijft Guy tot het einde vol humor en levenslust. Het Maastrichtse mediabedrijf zoekt nog naar een plek waar de documentaire dit jaar – 20 jaar na 9/11 – te zien zal zijn.

MORE NEWS