19 maart sloot de voorjaarscall voor het Limburg Film Fonds. Er werden meer aanvragen ingediend dan ooit.

Budget ruim overvraagd

19 maart sloot de aanvraagperiode voor de eerste ronde aanvragen voor het Limburg Film Fonds 2021. In totaal werden er 35 projectplannen ingediend, verdeeld over de regelingen Ontwikkeling – Lang (11) en Realisatie – Kort (15) en Realisatie – Lang (9). Samen vragen de aanvragers bijna €550.000 aan. “Dit is een recordaantal aanvragen,” vertelt directeur Guido Franken. “Nog niet eerder sinds de start van het Limburg Film Fonds in 2015 werden er zoveel aanvragen ingediend. Makers vragen ook doorgaans de maximaal mogelijke bijdrage aan, die helaas de afgelopen jaren noodzakelijkerwijs naar beneden is bijgesteld.”

Het totale budget van het Limburg Film Fonds ligt in 2021 op bijna €200.000. “Alleen al met de aanvragen uit deze voorjaarscall worden we nagenoeg drie keer overvraagd,” gaat Franken verder. “En dan moet de najaarscall nog komen.” De keuze voor de Adviescommissie Film wordt er dan ook niet makkelijker op. Het worden loodzware keuzes, zeker in deze tijd, waarin de sector meer dan ooit gebaat is bij financiële ondersteuning.

Positief

Volgens Franken is deze ontwikkeling in essentie echter positief. Naast het feit dat dit recordaantal aanvragen toont dat de filmsector groeit en bloeit, laat het ook zien dat er economisch een sector van betekenis ontstaat. “De groeiende populariteit van het Limburg Film Fonds laat zien dat de film- en cultuursector een enorme bijdrage kan leveren aan het (economische) herstel na de corona-crisis. Indien we alle binnengekomen aanvragen hadden kunnen honoreren, zou de investering van zo’n €550.000 van de Provincie Limburg ruim €1,1 miljoen aan directe uitgaven in de provincie opleveren. Het totale productievolume is zelfs 7x zo groot: €3,8 miljoen. Deze cijfers zijn belangrijk en laten een enorme groei zien sinds een aantal jaren. Naast alle intrinsieke motivaties om cultuur en talentontwikkeling te ondersteunen, werpen de investeringen in de sector ook economisch haar vruchten af. Dit biedt een gedegen basis om de komende jaren weer een stap te zetten naar een groter regionaal fonds.”

Benieuwd naar welke projecten uiteindelijk op een toekenning kunnen rekenen? In de week van 19 april worden de resultaten bekend gemaakt.

MORE NEWS