14 projecten kunnen rekenen op steun van het Limburg Film Fonds in de najaarscall 2022. Er werden 28 aanvragen ingediend. Met de 14 toekenningen is een bedrag van €134.000 gemoeid en wordt in totaal €285.000 geïnvesteerd in de regionale filmsector en aanverwante economie. In totaal werden er in 2022 58 aanvragen ingediend, wat een record betreft.

Veel korte films

Opvallend in deze tweede aanvraagronde van 2022 was het aantal aanvragers voor korte films. Maar liefst 14 filmplannen werden ingediend. Ook voor de regeling Ontwikkeling – Lang was veel interesse met 7 aanvragen. Daar in de voorjaarsronde al zo’n tweederde van het totaalbudget was vergeven, was het dringen voor de ingediende projecten.

Veel nieuwe aanvragers

De Adviescommissie Film voor deze aanvraagronde bestond uit Emma Rose Thompson, Nicole Jachmann en Jonathan Wanders. Na sluiting van de aanvraagronde op 6 oktober, gingen zij op 4 november tijdens de DMFF Industry Day met elkaar in gesprek over de ingediende aanvragen. Een week later werden de makers geïnformeerd over de besluitvorming.

De commissie constateerde ook in deze ronde een grote aanloop nieuwe aanvragers (14 van de 28 aanvragers vroeg nog niet eerder aan bij het Limburg Film Fonds). De kwaliteit van de projecten was veelal goed, waardoor er scherpe keuzes gemaakt dienden te worden. Uiteindelijk zijn 14 projecten geselecteerd voor een bijdrage.

Je vindt alle toekenningen met korte omschrijvingen per project onder de afbeelding.

Toekenningen – Realisatie

De volgende projecten konden uiteindelijk rekenen op een toekenning vanuit de Adviescommissie in de realisatie-regelingen:

Realisering – Lang

Baby Mack
producent: van hezik.IM
regisseur: Michiel Ubels
logline: Het verhaal van de ambitieuze Maastrichtse cultrapper $KEER&BOO$ – wiens leven zich afspeelt in het grijze gebied tussen keiharde straatcriminaliteit, muzikaal succes en sinds kort therapie – en een filmploeg die zijn leven vast wil leggen.
Bijdrage: €17.500

Realisering – Kort

A Murder of Crows
producent: Kingswood Films
regisseur: Vincent Konings
logline: 1744, De Oostenrijkse Nederlanden. Wanneer er in een afgelegen dorpje tijdens de zondagsmis een misdienaar op
gruwelijke overlijdt, wordt de jonge onervaren doktersassistent William aangesteld de oorzaak te achterhalen. De kerk
wordt hermetisch afgesloten en William, geholpen door de jonge knaap Joannes, begint zijn onderzoek rondom deze
mysterieuze dood.

Bijdrage: €12.500

Yildiz
producent: Dutch Mountain Film
regisseur: Ayla Çekin Satijn
logline: Het Turks-Nederlandse meisje Yildiz zoekt voor haarzelf en haar manisch destructieve moeder in geloof een reden om door te gaan met leven. In haar zoektocht naar bestaansrecht vlucht ze weg in haar fantasie.
Bijdrage: €12.500

Cave Play
producent: Doxy Fictie
regisseur: Simon Becks
logline: Hamara, een fantasierijke regie-assistent van in de veertig, worstelt om haar evenwicht te hervinden na haar
verhuizing. Op deze onbekende grond groeit in een onconventioneel verlangen in Hamara om simpelweg te
verdwijnen. Wanneer ze eindelijk een vriend vind in Francys, de actrice van het lokale ensemble, zal het moeten
blijken zij zal fungeren voor Hamara als anker of als toeschouwer van Hamara’s grote verdwijntruc.

Bijdrage: €12.500

De Peel in Brand
producent: Studio Luciënne Venner
regisseur: Luciënne Venner
logline: Een eenzame vrouw bedenkt in haar jeugdige fantasie dat de bosrijke omgeving iedere avond in vlammen opgaat,
maar in werkelijkheid is het het avondrood dat ze vanachter een badkamerraam aanschouwt.

Bijdrage: €12.500

Fais toi Beau!
producent: Reeled In
regisseur: Marie Lormeau
logline: Dylan is een jongeman die verscheurd wordt tussen zijn verlangen om te voldoen aan zijn eigen opvatting van mannelijkheid en zijn niet erkende liefde voor make-up en schoonheidsproducten. Zijn ontmoeting met make-up therapeute Camille en zijn eigen groeiende nieuwsgierigheid zetten hem ertoe aan zijn standpunt te veranderen en zichzelf eindelijk volledig te accepteren en uit te drukken.
Bijdrage: €12.500

Ultraviolet
producent: Harpy Films
regisseur: Veerle de Wilde
logline: Een tienermeisje zoekt haar eigen weg als jonge vrouw, maar worstelt intussen met de psychische problemen van haar moeder.
Bijdrage: €12.500

The Graces
producent: Club Lam
regisseur: Deniz Campinar
logline: In een authentiek schildersatelier, valt één van de vier poserende en concurrerende schildersmodellen dood neer door uitputting. De overige drie zijn genoodzaakt hun verschillen aan de kant te zetten, om zichzelf te bevrijden van de angst voor een wereld beroemde schilder en zijn invloed op hun leven en carrières.
Bijdrage: €10.000

Carte Blanche
producent: Mosi Movies
regisseur: Wibout Warnaar
logline: Een kieskeurige jongedame heeft zich ten doel gesteld om de best mogelijke bestelling te plaatsen in een restaurant waar je alles kunt bestellen wat je maar wilt.
Bijdrage: €8.500

CNN Oirsbeek
producent: Witfilm
regisseur: Jaap van Heusen & Kees-Jan Mulder
logline: Als een Limburgs stel op zoek gaat naar erkenning van hun huilende Mariabeelden en het wereldleed dat ze met zich meedragen, worden ze keer op keer behandeld als idioten. Toch blijven ze vasthouden aan hun wonderen, omdat ze liever gek lijken, dan niet meer te kunnen huilen om het lijden in de wereld.
Bijdrage: €5.000

Toekenningen – Ontwikkeling, onderzoek en experiment

In de ontwikkel-regeling en proof of concept-regeling kunnen de volgende projecten rekenen op een toekenning:

Ontwikkeling – Lang

Ik wil zo graag een meisje zijn
scenarist: Bart Hölscher
logline: Een man met een verstandelijke beperking is geboren in het verkeerde lichaam. Lukt het hem, ondanks onbegrip en onvermogen bij zijn begeleiders, het meisje van zijn dromen te worden?
vorm: documentaire
Bijdrage: €5.000

Zigeunerbloed
scenarist: Will Falize
logline: Ben je een zigeuner als je niet op het kamp bent opgegroeid? Door Will Falize te volgen tijdens de zoektocht naar de zeventien kinderen van zijn mythische opa, de criminele  zigeuner Cobus, ontdekken we hoe familiepatronen doorwerken in volgende generaties en hoe een cultuur waar je niet in bent opgegroeid toch een invloed kan hebben op je leven.
vorm: documentaire
Bijdrage: €5.000

De gouden jaren van het Limburgse voetbal
scenarist: Kris Förster, Robin Peeters, Hans Donners
logline: Wanneer de Limburgse mijnindustrie haar hoogtijdagen beleeft, heeft dat positieve gevolgen voor het Limburgse voetbal en strijden enkele Limburgse clubs zelfs om een plek in de Nederlandse én Europese top. Maar precies op het moment dat Limburg uitgroeit tot de bakermat van het betaalde voetbal in Nederland, worden de mijnen gesloten… Lukt het de Limburgse stervoetballers dan nog om de top te halen of worden ze meegezogen in de teloorgang van de mijnen?
vorm: documentaire
Bijdrage: €5.000

Proof of concept

Het deel van de dag dat jij er niet bent
uitvoerder: Room For Film
logline: het maken van proefopnamen voor een speelfilmdebuut – waarvoor momenteel ontwikkelsubsidie is ontvangen van het Nederlands Filmfonds – waarmee de regisseuse haar stijl kan ontdekken en doorontwikkelen en de kans op een realiseringsaanvraag bij fondsen vergroot.
vorm: proefopnamen voor speelfilm
Bijdrage: €3.000

Volgende aanvraagronde

De volgende aanvraagronde bij het Limburg Film Fonds is in het voorjaar van 2023. Via onze website en social media houden we je voortdurend op de hoogte van de vorderingen van deze en andere Limburgse projecten.

MORE NEWS