5 projecten kunnen rekenen op steun van het Limburg Film Fonds in de voorjaarscall 2023. Twee projecten krijgen een aanmoedigingsbijdrage. Er werden 36 aanvragen ingediend. Met de 5 toekenningen is een bedrag van €79.800 gemoeid en wordt in totaal €158.350 geïnvesteerd in de regionale filmsector en aanverwante economie. Onder de gesteunde projecten is onder andere het speelfilmdebuut van Noël Loozen (Limburgia, Spoetnik).

Veel realisatie-aanvragen

Van de 36 ingezonden projectplannen waren er 29 voor realisatie, 13 voor lange producties en 16 voor korte producties. 7 projecten deden een gooi naar een bijdrage voor de ontwikkeling van lange producties.

Doorontwikkeling

De Adviescommissie Film voor deze aanvraagronde bestond uit Bart Hölscher, Nicole Jachmann, Roos Voorhorst en Nicky Onstenk. Na sluiting van de aanvraagronde op 16 maart, gingen zij op 3 april in het Royal Theater in Heerlen met elkaar in gesprek over de ingediende aanvragen. Een week later werden de makers geïnformeerd over de besluitvorming.

De commissie constateerde dat voor veel aanvragen de gooi naar realisatie nog te vroeg was. Veel projectplannen waren nog niet voldoende doorontwikkeld of te summier. Ook de Limburgse relevantie was een scherp aandachtspunt. Dit resulteerde in relatief veel afwijzingen deze ronde. Twee projecten ontvangen een aanmoedigingsbijdrage van €500 om de vraagstelling voor verdere ontwikkeling verder aan te scherpen.

Je vindt alle toekenningen met korte omschrijvingen per project onder de afbeelding.

Toekenningen – Realisatie

De volgende projecten konden uiteindelijk rekenen op een toekenning vanuit de Adviescommissie in de realisatie-regelingen:

Realisering – Lang

Toutes Directions
producent: Halal Scripted BV
regisseur: Noël Loozen
logline: Wanneer een 71-jarige regiotaxichauffeur hoort dat hij zijn geliefde baan verliest, besluit hij plots een andere afslag te nemen met zijn versleten busje vol vaste passagiers. De reis die volgt, waarin geen passagier onberoerd blijft, blijkt precies wat hij nodig heeft om aan de rest van zijn leven te beginnen.
Bijdrage: €40.000

Grenzen
producent: Stichting MaiLena
regisseur: Jotja Bessems
logline: Een hek, een muur, een begraafplaats. Twee postbodes, twee schoonmakers, twee familieleden. In een essayistische documentaire over de grens als symbool voor de sociale muren die we optrekken tussen onszelf en de ander, komen heden en verleden, hier en daar samen, op de Nederlands-Duitse en de Mexicaans-Amerikaanse grens.
Bijdrage: €20.000

Realisering – Kort

Fanny
producent: Harpy Films
regisseur: Karlijn Milder, Lotte Milder
logline: De ambitieuze kapster Fanny moet zien te overleven binnen de veeleisende wereld van het Weense hof. Als ze de geldende moraal en regels aan haar elegante laarsjes lapt, trekt ze tegen alle verwachtingen in de aandacht van de keizerin én de ogen van een groot publiek.
Bijdrage: €12.000

Toekenningen – Ontwikkeling, onderzoek en experiment

In de ontwikkel-regeling kunnen de volgende projecten rekenen op een toekenning:

Ontwikkeling – Lang

D’r Koempel
scenarist: Marc Pötgens
logline: De dertienjarige Limburgse misdienaar Joep krijgt superkrachten en transformeert tot D’r Koempel. Hij neemt het op tegen een drugsbende die hij verantwoordelijk houdt voor de overdosis van zijn vader.
vorm: speelfilm
Bijdrage: €3.800

Bluet
scenarist: Luca Meisters
logline: Als Alba (14) tegen haar zin in haar zomervakantie doorbrengt op een zorgboerderij, komt ze in contact met Hannah (40) die met haar vriendin en dochtertje die daarnaast wonen. Tussen de Alba en de vrouw ontstaat een band die Alba ontregelt. Waar Alba normaal mensen op afstand houdt, verandert Hannah’s blik iets in haar.
vorm: speelfilm
Bijdrage: €4.000

Storing*
scenarist: Bram Ekkel
logline: Storing is een coming of age documentaire (40-50 min.) over Bram Ekkel (25). Bram heeft door een aangeboren
hersenbeschadiging op zijn 7e epilepsie gekregen, wat zijn leven op zijn kop heeft gezet. Maar de gevangenis die zijn aandoening
heeft gecreëerd zit Bram in de weg om zelfstandig te zijn. Hoe kan Bram vrij zijn?
vorm: documentaire
Bijdrage: €500

Waarom heb ik geen papa?*
scenarist: Niki Janssen
logline: Waarom heb ik geen papa is een documentaire (geschat 50-55 minuten) over de persoonlijke worsteling van documentairemaakster Niki Janssen om haar 5-jarige dochter uit te leggen waarom zij geen papa in haar leven heeft. Door de confrontatie aan te gaan met andere wensouders in verschillende stadia van het donortraject probeert ze inzicht te krijgen in de identiteitsvorming van donorkinderen en doorleeft ze opnieuw het loodzware traject dat volgde op de keuze om alleen voor het ouderschap te kiezen.
vorm: documentaire
Bijdrage: €500

*stimuleringsbijdrage om de onderzoeksvraag scherper te krijgen

Volgende aanvraagronde

De volgende aanvraagronde bij het Limburg Film Fonds is in het najaar van 2023. Via onze website en social media houden we je voortdurend op de hoogte van de vorderingen van deze en andere Limburgse projecten.

MORE NEWS