Hoe vergaat het Limburgse filmmakers en -filmprojecten in deze aparte tijden? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Ditmaal: regisseur Jessica Kulka over haar documentaire Foreign Bloom. Dit project is vers van de pers en gemaakt binnen de Limburg Doc-regeling van Limburg Film Office. In de documentaire richt Jessica de camera op haarzelf en haar muzikale compagnon, terwijl ze op zoek gaan naar een succesvolle start van hun carrière na de uitbraak van het coronavirus.

Achtergrond

“Momenteel studeer ik af aan de kunstacademie Maastricht in de richting Filmisch Beeld. Vorig schooljaar had ik een onbedoeld tussenjaar. Ik moest namelijk nog een herkansing inhalen die ik bleef uitstellen. Dat tussenjaar zorgde ervoor dat ik me goed kon focussen op het maken van muziek. Ik was al begonnen met samenwerken met Frederik Tings, die ik had ontmoet tijdens een meeting van Pop in Limburg. We begonnen meer te experimenteren met onze muziek en bedachten ook de naam voor ons project: Foreign Bloom.

Omdat mijn vorige film Vaarwater terecht was gekomen bij makers van morgen op 2Doc, kreeg ik via hen een e-mail over of ik geïnteresseerd was een documentaire-plan in te leveren bij het CoBo Fonds. Het was rond die tijd dat het me interessant leek om Freddy en mij te documenteren terwijl we in de studio aan onze muziek werken. Ik zocht en vond een producent die mij kon helpen en begon aan het filmplan. Helaas werd mijn filmplan afgewezen bij het CoBo Fonds, omdat ik nog niet was afgestudeerd. Later deed er zich een nieuwe kans voor bij het Limburg Film Office, die ons wel het vertrouwen gaf om dit werk te maken. De documentaire gaat in op onze angsten en dromen. Deze angsten en dromen zijn er al voor een lange tijd en het voelde voor mij als een logische volgende stap om antwoorden op mijn vragen te zoeken. Juist tijdens mijn afstudeerjaar, en al helemaal omdat corona voor nog meer onzekerheden zorgt.”

Het draaiproces

“Omdat de documentaire gaat over mijn persoonlijke verhaal kon ik alles vrij gemakkelijk filmen. Ik zorgde dat ik mijn camera en audio apparatuur bij me had tijdens de studio-sessies en tijdens de zanglessen. Tijdens de opnames in de Cellebroederskapel waren er al meerdere regels duidelijk vanuit de overheid wat betreft filmen en werken in teamverband. Een grotere uitdaging was het filmen van mijn afstudeerfilm, Visual EP,  dat zich ook afspeelde tijdens deze periode. Daar werkte ik met een groter team aan, en bovendien tijdens een van de coronapieken.”

Release

“De documentaire zal worden uitgezonden op L1. Verder zou ik hem graag weer aan 2Doc voordragen om te zien of zij een platform kunnen bieden. Maar voor dat zover is, gaan we natuurlijk eerst op zoek naar festivals die geïnteresseerd zijn in vertoning.”

Meer info?

Meer info over Foreign Bloom, zoals de volledige cast en crew van de documentaire, vind je hier!

MORE NEWS