Hoe vergaat het filmmakers gerelateerd aan het Limburg Film Fonds? Om een vinger aan de pols te houden informeert Limburg Film Office om de zoveel tijd naar actuele projecten bij filmmakers. Deze keer vertelt actrice en regisseur Jet Kragt over haar korte film Blauwe Regen, die vorig jaar door het Limburg Film Fonds werd gesteund.

Wanneer ontstond het idee voor de film?

“Het idee voor mijn film Blauwe Regen ontstond een aantal jaren terug. Ik heb een hele tijd gespeeld met het idee. De film komt voort uit het gemis van een baby na mijn abortus. Waar ik dacht zo weer verder te kunnen met het leven heeft het me een lange tijd gekost om mijn leven weer te hervatten. Ik begon me af te vragen of je een baby die nooit geboren is zou kunnen missen en hoe zou ik dit kunnen vertalen naar een film. Mijn film gaat over rouw, maar tegelijkertijd ook over de liefde voor een kind dat er nooit was. De liefde die je daarbij niet kan uiten, een soort opgekropt gevoel. Als het personage de kans zou krijgen deze liefde te uiten, hoe zou dit eruit zien in een film? Dit soort vragen waren het startpunt voor Blauwe Regen. Daarna kwamen er interviews met diverse soorten mensen die op het gebied van verlies vergelijkbare dingen hebben meegemaakt.”

Waar ben je nu in het proces?

“Mijn film is nu af, maar het proces is nog niet afgelopen. Nu houd ik me vooral bezig met de distributie: wat zijn plekken waar mijn film van waarde kan zijn? Welke festivals zal ik aanschrijven? In mei vertrek ik met een geselecteerd groepje naar het filmfestival van Cannes. Ik hoop daar ook nieuwe ontmoetingen te hebben met distributeurs en producenten voor mijn volgende film.”

Wat is de rol van Limburg in Blauwe Regen?

“Limburg is voor mij een prachtige omgeving, een plek waar nog stilte is. De natuur speelt een belangrijke rol in mijn film en daarom wilde ik de film ontzettend graag in de regio draaien, al zijn er uiteindelijk nog veel buitenshots gesneuveld. Nog steeds speelt natuur een belangrijke rol, alsook de fantastische locatie die we hebben gevonden. Een prachtig authentiek huis rondom Valkenburg, veel hout-elementen en karakter.”

Hoe was het schrijfproces?

“Het schrijfproces is ingewikkeld maar daarom voor mij onwijs fascinerend. Het gaat om het juiste onderzoek voor mij, eerst rondom het thema en wat ik wil vertellen en vervolgens naar hoe ik dit vertaal naar het personage. Scenario schrijven is een bijzonder vak, ik ben het onwijs gaan waarderen. Met mijn achtergrond als acteur is het ook een soort ‘spelen op papier’, het diepe onderzoek naar personages en drijfveren en kijken of ik deze kan laten samenvallen met het plot. Waar vind ik de juiste opbouw en waar draait de film om? Ik kan niet wachten om een volgend schrijfproces in te gaan.”

Hoe ziet je crew eruit?

“Mijn crew heb ik vooral samengesteld op professionaliteit en sfeer. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen op de set zich veilig kan voelen, ik vind samenwerking onwijs belangrijk. Wanneer je crew een geoliede machine is, heeft iedereen daar profijt van. Ik vond de crew erg fijn, heb ontzettend prettig samenwerkt en er heerste een ontspannen sfeer met een grote focus op wat er moest gebeuren. Op het moment dat ik de laatste scène uit liep besefte ik me dat ik altijd zo wil blijven werken.”

Wat is de toekomst van de film?

“De film Blauwe Regen mag wat mij betreft op veel festivals getoond worden, zowel nationaal als internationaal. Daarnaast wil ik graag de film vertonen op plekken waar het waarde kan creëren, hiervoor werk ik aan een impact plan. Welke doelgroepen kunnen behoefte hebben aan deze film, aan dit thema? Daar zou ik graag mijn film vertonen en verder praten over de thema’s die aan bod komen in de film.”

Meer info over de film is hier te vinden.

MORE NEWS