De Gemeente Heerlen en het Limburg Film Fonds slaan de handen ineen om lokaal talent en lokale verhalen extra te stimuleren. Gezamenlijk leggen beide partijen €30.000 in om drie projecten van nieuwe filmmakers te ondersteunen. De eerste toekenning is voor het documentaire-project Zusters van Zorba Huisman.

Heerlen als creative broedplaats voor film

Heerlen laat zich inmiddels al jaren gelden als een belangrijke broedplaats voor filmtalent. Niet alleen herbergt de stad talent hub CineSud en het Dutch Mountain Film Festival, ook wordt het monumentale Royal Theater omgebouwd tot een moderne en unieke film hub waar naast filmzalen en een horeca ook ruimte wordt geboden aan talentontwikkeling en productie(faciliteiten). Sinds 2018 ondersteunt de Gemeente Heerlen via CineSud jaarlijks één lokale maker in de eerste stap van diens carrière middels het Shoot Heerlen!-traject.

In samenwerking met het Limburg Film Fonds wordt nu een vervolgstap aangeboden in de carrières van dit talent. Beide partijen leggen elk €15.000 in, waarmee drie projecten ondersteund kunnen worden met een bijdrage van €10.000. Hiermee wordt niet alleen een enorme impuls gegeven aan een concreet project en de ontwikkeling van de maker op dat moment, ook wordt zo een essentiële tussenstap geboden in de doorgroei van de makers naar nationale en internationale fondsen voor deze en toekomstige projecten. Hiermee biedt Heerlen talent de ideale mogelijkheid om door te groeien als nieuwe professional.

Eerste toekenning

De eerste toekenning binnen de regeling is ook al een feit. Theater- en filmmaakster Zorba Huisman ontvangt €10.000 voor haar nieuwe documentaire Zusters, over uit Oekraïne gevluchte vrouwen en kinderen die vanuit een hopeloze situatie belanden in een plek van geloof: het Heerlense klooster Huize de Berg. De film gaat op zondag 15 april in voorpremière in het Royal Theater in Heerlen en is 16 april te zien bij de KRO-NCRV.

Meer over de regeling vind je hier.

MORE NEWS